Ne topim la peste 42 de grade! România, sub cod roșu și portocaliu de caniculă

Ultima actualizare:

    Arșița va pesista în sudul țării până la jumătatea săptămânii viitoare
Arșița va pesista în sudul țării până la jumătatea săptămânii viitoare

Douăsprezece judeţe din vestul ţării se află, azi, sub cod roşu de caniculă, meteorologii avertizând că în aceste zone temperaturile se vor situa între 39 şi 42 de grade. Restul ţării se află sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi între 36 şi 39 de grade.

Avertizarea cod roşu de caniculă - care va fi în vigoare azi şi mâine - vizează zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), azi și mâine valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.Meteorologii avertizează că în zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade.

Celelalte judeţe ale ţării se află sub cod portocaliu de caniculă

În Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile specifice perioadei. Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice şi va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare, iar gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, în special în zonele de munte şi în jumătatea de nord a ţării, mai precizează ANM.

Comandament de urgență la Primăria Capitalei

Azi, Primăria Municipiului București a informat că 20 de puncte de combatere a caniculei au fost amenajate în cele mai aglomerate zone din Capitală. Gabriela Firea a făcut un apel la operatorii de salubritate din toate sectoarele care au obligaţia să intensifice programele de stropit (în intervalul orar stabilit) şi să evacueze mai des deşeurile menajere acolo unde este necesar. Corturile anticaniculă sunt amplasate în următoarele zone: Piaţa Victoriei, Piaţa Romană - metrou, Piaţa Universităţii - Arhitectură, Piaţa Unirii - bd. Regina Maria, Piaţa Unirii - magazin Unirea, Dristor - metrou, Parcul Herăstrău, Magazinul Bucur Obor, Parcul Carol, Parcul Cişmigiu. Containerele au fost montate în: Piaţa Romană - rond ASE, Piaţa Universităţii - Spital Colţea, Piaţa Moghioroş, şos. Ştefan cel Mare intersecţie cu str. Barbu Văcărescu, Piaţa Iancului, Piaţa Muncii, Piaţa Crângaşi, Gara de Nord, Piaţa Roma - str. Gabroveni, str. 11 Iunie colţ cu bd. Regina Maria.  

Furtuni în București de luni seară

Vremea caniculară se va menţine în Bucureşti până spre sfârşitul săptămânii viitoare, când temperaturile vor depăşi 35 de grade, iar disconfortul termic mai ales pe timpul nopţii va creşte, a anunţat Gabriela Băncilă, de la Administraţia Naţională de Meteorologie, în cadrul comandamentului de combatere a efectelor caniculei organizat la Primăria Capitalei. Ea a precizat că, începând de luni seară, vor putea apărea ploi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. "Astăzi (vineri, n.r.) sunt 38 de grade, sâmbătă, 38-39, dar acest val de căldură va continua şi la sfârşitul săptămânii, duminică, pentru ca el să rămână de interes în zona sudică şi în prima parte a săptămânii viitoare. Intensitatea maximă a acestui val de căldură pentru Bucureşti se va concretiza pe parcursul zilei de sâmbătă, pentru ca ulterior, duminică, temperatura maximă să scadă puţin, la 37-38", a mai spus Gabriela Băncilă.

Vreme toridă până la sfârșitul săptămânii viitoare

Potrivit meteorologului, vremea se va menţine caniculară şi săptămâna viitoare, când temperaturile vor depăşi 35 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat şi în creştere, mai ales pe timpul nopţii. "Disconfortul termic se va menţine ridicat şi la începutul săptămânii viitoare, pentru că va creşte gradul de umezeală odată cu probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de intensificări ale vântului, descărcări electrice, începând de luni seară. După ce a stagnat o masă de aer, probabilitatea pentru intensificări ale vântului care să provoace pagube e mai mare", a adăugat Gabriela Băncilă. Ea a mai precizat că valul de căldură se va încheia la sfârşitul săptămânii viitoare, însă partea de sud a ţării, inclusiv Capitala, va ieşi ultima de sub influenţa acestuia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
președintele iranian s a prăbușit cu elicopterul FOTO EPA jpg
image
image
image
image
image
image
atena pixabay jpg
musulmani la kaaba reuters
Groapa cimitir FOTO Shutterstock jpg
italia romanca1 jpg
index jpeg
stefan luchian jpg
constantin si elena sfinti png
perseide stele cazatoare calea lactee foto shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net