Noi mistere ale virusului. Cazul doctoriţei care s-a vindecat a doua oară de COVID-19 este studiat științific

Dr. Monica Terteliu, şefa Secţiei de  Boli Infecţioase a Spitalului Suceava,  s-a reîntors la serviciu în aprilie, iar acum  a ieşit din nou pozitivă la testul COVID-19
Dr. Monica Terteliu, şefa Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Suceava, s-a reîntors la serviciu în aprilie, iar acum a ieşit din nou pozitivă la testul COVID-19

Ce luptătoare! Şefa secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava, doctoriţa Monica Terteliu, s-a însănătoşit. Medicul fusese depistat pozitiv cu noul coronavirus pentru a doua oară de la începutul pandemiei. Simptomele celui de-al doilea episod de boală au fost mai agresive. Cazul este analizat ştiinţific de doctori de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Şefa Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean din Suceava, Monica Terteliu, are, consecutiv, două teste negative pentru depistarea virusului SARS - CoV - 2.

Doctoriţa fusese diag­nosticată cu COVID - 19 pentru a doua oară, fiind internată în secţia de Pneumologie a celei mai mari unităţi medicale din judeţ.

Medicul se infectase prima dată în luna martie, chiar la începutul pandemiei, şi a stat acasă, de unde şi-a ajutat colegii şi pacienţii, cu care a ţinut legătura telefonic.

Reinfectarea Monicăi Terteliu după revenirea la spital a stârnit o mare dezbatere, întrucât unii specialişti vehiculau ipoteza că persoanele care au învins boala capătă imunitate. Din acest motiv, cazul doctoriţei Terteliu este analizat ştiinţific de o echipă de medici de la Institutul Matei Balş.  „Nu ştiu dacă putem vorbi despre o reinfectare. La o primă evaluare, primul episod de boală al doamnei doctor se poate să fi fost supraevaluat. Nu este exclus să fi avut o colonizare nazală, cu un rezultat PCR pozitiv”, crede Valeriu Gavrilovici, chirurg din Suceava.

“Pe măsură ce se va înţelege fiziopatologia bolii şi se vor desluşi misterele care înconjoară virusul SARS - CoV- 2, vom putea trage concluzii. Actualul episod de boală al doamnei doctor nu necesită terapie intensivă. Are o stare generală bună, cu o ameliorare”, mai spune Gavrilovici.  După reinfectarea Monicăi Terteliu, conducerea Spitalului Judeţean din Suceava a anunţat că angajaţii care s-au îmbolnăvit la începutul pandemiei vor fi retestaţi. 


    Dr. Monica Terteliu, şefa Secţiei de  Boli Infecţioase a Spitalului Suceava,  s-a reîntors la serviciu în aprilie, iar acum  a ieşit din nou pozitivă la testul COVID-19foto: monitorulsv.ro
Dr. Monica Terteliu, şefa Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Suceava, s-a reîntors la serviciu în aprilie, iar acum a ieşit din nou pozitivă la testul COVID-19foto: monitorulsv.ro

Click! spune

Sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean din Suceava s-au infectat cu noul coronavirus la mijlocul lunii martie. Conducerea de atunci, formată din managerul Vasile Râmbu, directorul medical Mircea Macovei şi directorul de îngrijiri Doina Chirap, a fost demisă. Ulterior, managementul unităţii medicale a fost asigurat de doctori militari.  

Luna sangerie horoscop shutterstock 2162086307 jpg
mihai voropchievici 1 jpeg
foto1 jpg
FotoJet (4) jpg
front 2 (captura video) jpg
FotoJet (11) jpg
FotoJet (10) jpg
Alina jpeg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (4) jpg
foto1 shutterstock 1524565013 jpg
foto1 jpg
Alina jpeg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
caini 3 jpg