Predicție sumbră: 800.000 de români se vor îmbolnăvi de COVID în valul 5

Valul 4 a fost cel mai dur din tot ce am trăit în această perioadă de pandemie. S-au îmbolnăvit, oficial, circa 400.000 de români, spitalele au fost sufocate de pacienți, mulți au murit, alții au rămas și acum cu sechele. Ne așteaptă vremuri și mai grele, avertizează autoritățile. Din cauza Omicron, numărul infectărilor se va dubla în valul 5.

În valul 4, au trecut oficial prin boală 400.000 de români. Foto: Inquam Photos
În valul 4, au trecut oficial prin boală 400.000 de români. Foto: Inquam Photos

Cazuri duble în valul 5 față de valul 4

„În jurul datei de 15 ianuarie, probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Cât de rapidă va fi, câte persoane vor fi afectate rămâne de văzut. Noi estimăm o dublare a numărului de cazuri din acest val, adică 800.000”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Antena 3. Dublarea începe deja să se vadă de la o zi la alta. Dacă luni am avut 1.756 de cazuri, marți, România a raportat 3.900 de noi infectări.

Ați putea spune că varianta Omicron, dominantă în acest val 5, dă simptome mai ușoare, deci situația nu va fi așa de gravă. Greșit! La o rată așa de mare de înmulțire a cazurilor, și rata celor vulnerabili, care vor ajunge la spital, va fi la fel de mare. În plus, cei care trec prin boală rămân cu sechele care persistă peste o jumătate de an. Profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheș avertizează că va fi un dezastru. „Chiar dacă pare că are simptome mai uşoare decât Delta, la rata aceasta de creştere nu va conta şi efectul asupra sistemului de sănătate ar putea fi devastator”, a scris pe pagina sa de Facebook Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș: „Va fi un dezastru!”

În plus, populația din România prezintă unele vulnerabilități. „Din nefericire, situația va fi mai dramatică decât a fost în situațiile anterioare, pentru că noi nu avem luxul pe care îl au țările din vest, care au un procent mare din populație vaccinată. Populația noastră este diferită, noi avem un procent mare de populație nevaccinată. Ce ne așteaptă în perioada următoare… Simt acum senzația de dezastru, este ca atunci când vezi că de pe partea de sus a pârtiei începe să se desprindă zăpada și să vină avalanșa. Încă nu este la tine, dar va ajunge și acolo. Va fi un dezastru”, a adăugat Răzvan Cherecheș.

Purtați doar măști chirurgicale!

Alexandru Rafila recomandă populației să poarte doar măști chirurgicale sau FFP2, în locul celor textile, având în vedere că varianta Omicron este deosebit de contagioasă. Este principalul mijloc de protecție, alături de vaccinare. Măsura a fost analizată luni la nivel înalt. Premierul Nicolae Ciucă, șeful DSU Raed Arafat și o parte din miniștri s-au întâlnit pentru a discuta despre pregătirea valului 5 și au stabilit că „purtarea corectă a măștii chirurgicale să fie o măsură de prevenție ce ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări”. De asemenea, testarea elevilor în școli, oferirea de măști gratuite copiilor care au nevoie și introducerea șomajului tehnic pentru angajați sunt alte soluții analizate de executiv.

Legea certificatului verde, blocată în Parlament

În ceea ce privește obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, Rafila acuză Parlamentul că blochează adoptarea legii: „Îmi e greu să spun dacă va fi introdus în luna ianuarie. Este un proiect de lege depus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat. În momentul de față se găsește la Camera Deputaților. Dar cu cât se întârzie adoptarea unui astfel de document, cu atât eficacitatea lui devine mai puțin relevantă”.

image

Răzvan Cherecheș este de părere că acest mult discutat certificat verde nici nu ar trebui să fie obligatoriu la toate locurile de muncă. „Certificatul verde obligatoriu pentru toate locurile de muncă este o idee neinspirată, este o consecință severă la o măsură opțională (vaccinarea). Mai degrabă ar ajuta aplicarea fermă a certificatului pentru toate spațiile publice neesențiale (inclusiv pe străzi, după ora 20:00)”.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net