Primăria Generală va consolida 200 de clădiri vechi cu risc seismic ridicat

Ultima actualizare:

    Imobilul din strada Blănari, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, așa cum arăta înainte de refacerea lui Foto: facebook.com/Gabriela Firea
Imobilul din strada Blănari, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, așa cum arăta înainte de refacerea lui Foto: facebook.com/Gabriela Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a transmis luni, 6 ianuarie, pe o rețea de socializare, că municipalitatea are incluse în programul de reducere a riscului seismic peste 200 de clădiri. Mai mult, edilul anunță că a fost finalizată consolidarea clădirilor de pe Strada Blănari nr. 6-8, în urma unei investiții de 4,5 milioane de lei.

La începutul anului 2018 au fost demarate primele lucrări în cazul celor 4 imobile, clasate de monument-istoric, din Strada Blănari din zona Centrului Vechi. La nr. 2, 6, 8 și 10, mai erau doar urme ale unor clădiri construite acum peste 130 de ani. Toate se aflau într-un stadiu avansat de degradare și erau un pericol real pentru trecători. Imobilul din Strada Blănari nr. 10 a fost consolidat în doar 9 luni de la începerea lucrărilor, nu în 36 de luni așa cum era prevăzut termenul în contractual inițial. În curând, tot acest ansamblu de clădiri va reveni la strălucirea de altădată”, a scris edilul Capitalei pe pagina de Facebook. De asemenea, există proiecte pentru alte trei clădiri de pe aceeași stradă, a completat Gabriela Firea, care anunță că a fost finalizată consolidarea clădirilor de pe Strada Blănari nr. 6-8, în urma unei investiții de 4,5 milioane de lei.

Unul dintre imobilele de pe strada Blănari, așa cum arată după consolidarea făcută de Primăria Generală
Unul dintre imobilele de pe strada Blănari, așa cum arată după consolidarea făcută de Primăria Generală

Refacerea imobilelor de pe Blănari 6-8, a costat 4,5 milioane de lei

În acest moment, sunt în lucru ultimele finisaje în interior. În cazul imobilului Blănari nr. 6, a fost nevoie de reconstrucție încă de la nivelul subsolului, arată sursa citată. Clădirea, construită în anul 1884, a fost grav afectată în anul 2013 de prăbușirea unei părți din imobilul vecin. “La momentul începerii lucrărilor de consolidare, clădirea mai avea doar o bucată din fațadă și aceea îngropată. A fost refăcută infrastructura clădirii, structura de rezistență și toată partea de arhitectură. Imobilul din strada Blănari nr. 8, ridicat în anul 1884, era într-un stadiu avansat de degradare. A fost nevoie ca partea din spate să fie demolată și reconstruită”, precizează Gabriela Firea. În acest moment, toate eforturile sunt concentrate pe finalizarea consolidării imobilului din strada Blănari nr. 2. La începerea lucrărilor, clădirea era partial prăbușită și un adevărat focar de infecție. Pentru a putea conserva rămășițele clădirii, muncitorii au fost nevoiți să scoată, la mână, sute de tone de gunoaie din subsol și curtea interioară. “În primă fază, au fost realizate lucrări de punere în siguranță, au fost demolați pereții care erau în pericol iminent de prăbușire și au fost realizate turnări de beton pentru rigidizarea clădirii. Până acum, a fost finalizată consolidarea la nivelul subsolului și a etajul întâi. Acum se lucrează la placa peste etajul al doilea, în partea din față a clădirii. Pentru acest proiect, au fost alocate fonduri de peste 5,4 milioane de lei”, spune Firea.Totodată, edilul Capitalei anunță că Primăria Generală are incluse în programul de reducere a riscului seismic peste 200 de clădiri, ceea ce înseamnă peste jumătate din cele 349 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic 1.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
448542067 7833042643424770 2443193394384490631 n jpg
image
image
image
image
image
image
index png
Insula Agistri, Grecia FOTO Shutterstock
555 (21) jpg
santorini 4044972 1280 jpg
loc de munca jpg
reguli noi aeroport jpg
dulceata din plante de leac jpeg
printul julian al suediei profimedia (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net