Ţepele prin telefon, în mare vogă. Cum să vă feriţi de escroci

CLIIMA20110902 0234 1 jpeg
Click! îţi arată cum să afli vibraţia numărului de telefon. (Foto arhivă)

Poliţiştii din Prahova vă dau câteva sfaturi pentru a nu deveni victime ale ţepelor operate de escroci prin telefon. Zeci de cazuri au fost raportate anul acesta în judeţ.

În acest tip de înşelăciuni, trebuie acordată atenţie în egală măsură atât ingeniozităţii infractorilor, cât mai ales naivităţii de care dau dovadă cei care cad în capcanele acestora. Modalităţile pe care le folosesc sunt numeroase, însă, cele mai „în vogă" sunt înşelăciunile săvârşite prin mijloacele de telefonie, atât mobilă, cât şi fixă.

Autori ai unor veritabile scenarii infracţionale, ai căror principali protagonişti sunt chiar ei înşişi, escrocii reuşesc să işi piardă victimele într-o mulţime de detalii, care mai de care mai verosimile.

Folosesc denumiri de societăţi comerciale cunoscute, de televiziuni, firme de telefonie sau chiar numele unor reale personaje din staful de conducere al acestora şi, nelipsit, promisiunea câştigării unui premiu consistent (de obicei, de ordinul zecilor de mii de euro).

Pentru intrarea în posesia acestui pretins premiu, infractorii solicită efectuarea unor plăţi cu titlu de comision sau taxă, de obicei prin două mijloace:

- achiziţionarea unor cartele valorice de reîncărcare pentru telefonul mobil şi transmiterea codurilor de reîncărcare;

- efectuarea unui transfer de bani către o persoană necunoscută prin mijloace electronice de plată.

Pe această cale, Poliţia Prahoveană atrage atenţia cetăţenilor prin câteva recomandări preventive, care vă pot scuti de asemenea situaţii nedorite:

- ignoraţi anunţurile telefonice prin care sunteţi înştiinţaţi că sunteţi câştigătorul premiului unui concurs la care nici măcar nu v-aţi înscris. Dacă totuşi curiozitatea vă împinge să daţi curs demersului, verificaţi întotdeauna în prealabil la o sucursală/filială a societăţii care pretinde că oferă respectivul premiu;

- funcţionarii societăţilor de trensfer de credit sunt în măsură să vă ofere sfaturi preţioase pentru a nu efectua o tranzacţie care prezintă un anumit grad de risc;

- datele dumneavoastră de identitate vă aparţin. Divulgarea acestora altcuiva decât autorităţilor îndrituite implică un risc pe care vi-l asumaţi;

- nu acceptaţi ca un străin să se folosească de actul dumneavostră de identitate pentru efectuarea de tranzacţii financiare. Pentru a ridica banii proveniţi din înşelăciuni, infractorii vi se pot adresa cu această rugăminte sub pretextul că nu au actul de identitate asupra lor;

- nu înmânaţi sume de bani necunoscuţilor fără a verifica în prealabil veridicitatea motivelor expuse de aceştia şi a calităţii pe care o pretind.

FotoJet jpg
Reghe, botez Liam jpg
Alexandra Starr. SURSA FOTO: Instagram
Anamaria Prodan jpg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Cea mai importantă persoană din viața mea mp4 thumbnail png
Alec Baldwin are acum opt copii jpg
1231 jpg
Xi Jinping FOTO SHUTTERSTOCK
Lucian Ovidiu Heiuş INQUAM Photos George Calin
image
image
image
image
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg
Phoebe Lee Matthew a fost mușcată de o „văduvă falsă” jpg
Melissa Jenkins Johanson a încercat să scape de pedeapsă dând vina pe câinele ei jpg
Mihailo Dianov avea o mână grav rănită atunci când a fost capturat jpg
transfagarasan 2819625 1920 jpg