Un instructor de înot și-a riscat viața pentru a salva o tânără de la înec. SMURD-ul a fost doar spectator

Ultima actualizare:

    Un instructor de înot și-a riscat viața pentru a salva o tânără de la înotFoto: Facebook
Un instructor de înot și-a riscat viața pentru a salva o tânără de la înotFoto: Facebook

O tânără în vârstă de 20 de ani a fost salvată de la înec, la Vama Veche, de către un turist. Bărbatul a povestit pe Facebook momentul în care s-a aruncat în apă să o salveze, în timp ce un echipaj SMURD aflat pe mal a refuzat să intervină pe motiv că nu au în fișa postului salvarea unui om din apă.

Un bărbat din Bacău, instructor de înot, a salvat de la înec, vineri, 23 august, o tânără, din mare, în Vama Veche. Acesta a povestit ulterior pe rețelele de socializare, revoltat, ca el a decis să își riste viața pentru salvarea fetei, în timp ce membrii unui echipaj SMURD au refuzat să participe la operațiunea de salvare, sub pretextul că  nu pot interveni pentru că nu au în fișa postului salvarea unui om, din apă, potrivit Mediafax. 

„Astăzi m-am luptat cu moartea! Astăzi am câștigat eu. SMURD-ul a fost doar spectator. Doar a privit și a așteptat finalul <meciului>. Am salvat viața unei fete care plutea în derivă în valurile mari ale mării. În Vama Veche. (...) Trei băieți de la SMURD, tineri, musculoși, cu o mașinuță pentru nisip, fluierau disperați o fată care se tot depărta, purtată de valuri. Speriat i-am întrebat de ce nu sar după ea!?

De ce nu se duc să o salveze? Alături de mine au mai venit câțiva bărbați și îi rugau, practic, pe cei de la SMURD să sară în valuri după fată. Reacția lor, a celor de la SMURD, a fost halucinantă, dezgustătoare și inumană: <Noi nu avem în fișa postului să sărim după oameni în apă. Nu suntem salvamari!>. N-am putut să mă abțin și am țipat la ei: <Bă! Sunteți bărbați in primul rând. Și lucrați pe malul mării. Să vă fie rușine!”, a scris eroul Adrian Gavriliu, are este directorul CSȘ Bacău și intructor de înot, pe Facebook. 

El mai povestește momentele dramatice de când a intrat în mare și a mers după fata în vârstă de 20 de ani, cum a adus-o cu greu la mal, deși este instructor de înot.

„Deși sunt antrenor de înot și obișnuit cu mediul acvatic... marea e altceva. Cu ultimele puteri am prins-o iar, strâns. Încercam să o țin pe ea la suprafață și eu să înot pe sub val. Într-un final am putut să ating solul cu picioarele. Eram salvați... amândoi. Am tras-o prin apă până la nivelul pieptului și atunci mi-au venit în ajutor încă doi bărbați.

Cei de la SMURD așteptau pe țărm. Au preluat-o pentru primul ajutor. Sleit de puteri, terminat fizic și sub efectul emoțiilor abia mi-am stăpânit lacrimile. M-au atins felicitările oamenilor de pe plajă. Ale bărbaților care treceau pe lângă mine și-mi strângeau mâna. A unuia care a venit la mine și mi-a arătat că are pielea găinii.

Reacția unei femei care mi-a mulțumit de parcă ii salvasem fata. Dar, am rămas dezgustat de reacția celor de la SMURD, de lipsa salvamarilor. De inconștiența celor care se aventurează în valurile mari. Am realizat că astăzi puteam să mor și eu, dar am un sentiment enorm de satisfacție, pe care-l împărtășesc... că astăzi m-am luptat cu moartea. Am salvat viața unei fete. Astăzi am câștigat eu!”, a mai scris bărbatul.

Referitor la lipsa de reacție a echipajului SMURD, reprezentanții ISU Constanța au declarat că paramedicii de pe plajă sunt prezenți acolo să acorde primul ajutor, iar salvarea din apă a persoanelor aflate în pericol este de datoria salvamarilor sau a unor echipaje specializate pentru salvarea din mediul acvatic.

Cum se apără reprezentanții SMURD

„Salvarea persoanelor pe plajă este în atribuțiunea salvamarilor, care nu știu dacă au sectorul acela de plajă unde s-a întâmplat, iar la intervenție se deplasase și o ambarcațiune de la ISU. La salvarea din mare mai intervin alături de noi și cei de la Garda de Coastă, dar în funcție de mare, pentru că e importantă și siguranța salvatorului. Băieții de pe plajă nu puteau intra în mare. Nu a fost rea-voință”, a declarat Anca Chiriță, purtător de cuvânt al ISU Constanța.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net