Un munte de ambiție! Iulian Bohan e fotograf profesionist, deși s-a născut fără mâini

Ultima actualizare:

    Fotoreporterul,  în plină acţiune Fotografii: adevarul.ro
Fotoreporterul, în plină acţiune Fotografii: adevarul.ro

Un munte de ambiţie! Iulian Bohan s-a născut cu un defect fizic major: nu avea mâinile formate complet. Malformaţia congenitală îl afectase puternic: mâna dreaptă nu are decât un deget, la mâna stângă nu are antebraţ, iar în loc de degete are doi trei - muguri digitali. Malformaţia nu l-a împiedicat să-şi îndeplinească visul de a deveni fotograf profesionist.

Iulian Ovidiu Bohan (40 de ani) a fost un luptător de când se ştie. Băiatul a crescut la o şcoală specială, pentru copii cu handicap. Aici a văzut ziarişti care le tot vizitau centrul pentru materiale de presă şi s-a îndrăgostit de arta fotografică. Dar ce şanse putea avea un copil cu asemenea infirmitate să mânuiască un aparat de fotografiat? Puştiul n-a renunţat şi a reuşit să răstoarne prejudecăţile, scrie adevarul.ro. A învăţat la 20 ani să facă fotografii, a intrat în presă şi acum este fotoreporter la o agenţie de presă din Germania, AppF. 

„M-au ajutat profesionişti din Cluj-Napoca, de unde sunt eu, şi mai ales din Bucureşti. Am furat meserie de la ei, am făcut şi cursuri de fotografie”, se confesează Iulian. “Este important să ai aparatură performantă. Am aparate care costă zeci de mii de euro. Practic, tot ce câştig este investit în aparate“, explică el.

De 12 ani în Germania, a avut prilejul să călătorească şi să surprindă personalităţi celebre: Papa Francisc, Barrack Obama, prinţul William şi ducesa Kate Middleton, George Clooney, Sophia Loren, Pierce Brosnan, Antonio Banderas, Viggo Mortensen şi Pamela Anderson. I-a surprins şi prin faptul că ei observau că în faţa lor stă un fotoreporter fără mâini, care seamănă cu actorul american de origine egipteană Rami Malek (interpretul lui Freddie Mercury în „Bohemian Rhapsody“). „Asta mă ajută de multe ori, ei se uită la mine, văd ceva în neregulă şi rămân cu privirea la mine. Iar eu profit şi îmi trag rafala. E un noroc, angajatorilor mei le place că aduc poze bune, cu vedeta uitându-se direct în obiectivul meu“, se amuză Iulian. 

Fotograful profesionist merge la festivaluri, concerte, vizite oficiale, gale şi festivităţi de premiere. A fost şi la Constanţa, pentru NEVERSEA (4-7 iulie), cel mai mare festival de pe plajă din Europa. Iulian a fost argint viu în culise, la scenă şi în public. Când observau că printre ei se află un fotograf fără mâini, spectatorii aveau un şoc, privindu-l muţi de uimire, apoi cu respect.

„Am grijă să mânuiesc aparatul astfel încât să nu-i lovesc din greşeală pe cei din public, care dansează, se agită, sar. Eu urc pe o cutie dacă n-am trepiedul la mine şi mă înalţ deasupra capetelor lor“, spune Bohan. După NEVERSEA, pleacă la treabă în Germania, dar se va întoarce în ţară pentru UNTOLD (1-4 august).

«Am fost mai deştept decât alţi ciocoflenderi»

Fotografia l-a scos dintr-o viaţă grea şi i-a adus admiraţia celor din jur. „Nu m-am împiedicat în prejudecăţi, în obstacole. Am fost mai deştept decât ceilalţi ciocoflenderi. Îi datorez recunoştinţă lui Florin Piersic, care m-a arătat unor oameni de la Bucureşti şi le-a spus: <<Uitaţi-vă la ciocoflenderul ăsta! Să vedeţi ce poate face! E mare lucru!>>“. Mi-ar plăcea să-i învăţ cândva şi pe alţii ca mine cum să fie mai puternici decât piedicile. Voinţa bate orice infirmitate“, încheie optimist fotograful fără mâini. 

image
image
image
image
image
image
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net