Universitatea "Spiru Haret", luată cu asalt de DIICOT, într-un dosar de fraudă

Ultima actualizare:

    Zeci de percheziţii în Bucureşti şi în 3 judeţe Foto: Arhiva Click!
Zeci de percheziţii în Bucureşti şi în 3 judeţe Foto: Arhiva Click!

Desfășurare de forțe, miercuri, la sediile Universității ”Spiru Haret” din 12 județe. Peste 100 de persoane sunt vizate într-un dosar de fraudă. Procurorii DIICOT au suspiciuni că prorectorul universității ajutat de alți angajați ar fi dat diplome de licență false pentru mai multe persoane.

Ancheta se desfășoară având în vedere fapte de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals în legătură cu unul din prorectorii universităţii.  În afacere ar fi implicaţi secretarii din cadrul unor facultăţi, ar fi dezvăluit unor studenţi sau masteranzi subiectele la examenele organizate la diverse materii sau examene de licenţă sau master. Astfel, ei ar fi putut să obţină diplome de licenţă sau master la diverse specializări din cadrul universităţii. Prorectorul instituţiei de învăţământ superior ar fi coordonat în mod direct activităţile infracţionale.

„În fapt s-a constatat că, pe parcursul anului universitar 2018-2019, unul dintre prorectorii instituției de învățământ, împreună cu secretari ai unor facultăți din cadrul universității, angajați care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universității, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenților, au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii de infracțiuni de corupție, infracțiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informații nepublice, însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie”, conform Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Cele 76 percheziții au avut loc la sediile Universității ”Spiru Haret” și la locuințele unor suspecți aflate pe raza municipiului București și a județelor Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș.

În cauză vor fi puse în aplicare un număr de 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală şi la sediul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate

La percheziții au fost descoperite și ridicate înscrisuri, documente și sisteme informatice cu valoare probantă în cauză.  

La acțiune au participat și 60 de echipe de intervenție din cadrul  Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și polițiști din cadrul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
piata gorjului jpg
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net