VIDEO Bucătarul Casei Regale s-a pensionat! Viorica Luciana Călin a pregătit 38 de ani bucate alese la Castelul Săvârșin

Ultima actualizare:

    Viorica Luciana Călin este bucătarul Familiei Regale și s-a pensionat
Viorica Luciana Călin este bucătarul Familiei Regale și s-a pensionat

Bucătarul Casei Regale s-a pensionat! Viorica Luciana Călin a pregătit bucate alese la Castelul Săvârșin, timp de 38 de ani. La început pentru Nicoale Ceaușescu, apoi pentru Regele Mihai.

Are 61 de ani și a pășit pentru prima dată în bucătăria Castelul Regal de la Săvârșin în anul 1982. Pe atunci, locația era casă de protocol pentru Nicoale Ceaușescu.

Majestatea Sa Margareta i-a oferit Vioricăi un cadou la petrecerea de pensionare
Majestatea Sa Margareta i-a oferit Vioricăi un cadou la petrecerea de pensionare

I-a gătit fostului dictator cele mai gustoase bucate și a rămas să-și arate talentul culinar și după ce Regele Mihai I și-a recuperat domeniul de la Săvârșin.

După 1989, pentru că Regelui nu i s-a permis revenirea în ţară, Regina Ana a fost cea care a pășit prima dată la Săvârşin, devenită casa de suflet a Familiei Regale.

Iar Viorica Luciana Călin a fost primul colaborator local al proprietarilor cu sânge nobil. Femeia spune că nu știe când au trecut atâția ani. Obișnuită să gătească pentru personalități marcate, dar și pentru dineurile oficiale, timpul a trecut pe nerăsuflate. Pe 2 iunie, s-a pensionat oficial și Principesa Margareta Custodele Coroanei, i-a organizat o mică masă festivă de retragere, la care au fost invitați colegii săi: ajutoarele de bucătar, grădiarii și alți oameni care muncesc pentru Casa Regală.

Masa festivă, dată în cinstea pensionării bucătarului, a fost așezată în curtea Castelului Săvârșin
Masa festivă, dată în cinstea pensionării bucătarului, a fost așezată în curtea Castelului Săvârșin

Toți au spus despre Viorica Luciana Călin că este un om cu suflet mare și că din mâinile sale ies adevărate bunătăți. Dar, maestrul bucătar, nu poate renunța ușor la munca de o viață și va continua să lucreze la Domeniul Regal Săvârșin o parte din săptămână.

72 de ani de căsătoria Regelui Mihai cu Regina Ana

S-au împlinit 72 de ani de la nunta Regelui Mihai și a Reginei Ana. La 10 iunie 1948, la Atena avea loc căsătoria Regelui României cu Principesa Ana de Bourbon.

Nunta de Argint a fost sărbătorită de cuplul regal la invitația Familiei Regale de Baden, la Castelul Salem (10 iunie 1973), Nunta de Aur în compania unor prieteni în Franța (10 iunie 1998), Nunta de Diamant la București și la Castelul Peleș (10 iunie 2008), iar Nunta de Safir la reședința privată din Elveția (10 iunie 2013.

Pe 10 iunie, s-au împlinit 72 de ani de la nunta Regelui Mihai cu Regina Ana
Pe 10 iunie, s-au împlinit 72 de ani de la nunta Regelui Mihai cu Regina Ana

Nunta a avut în Grecia, la invitaţia regelui Pavlov şi a reginei Frederica ai Greciei. A fost o căsătorie care se făcea sub auspicii vitrege pentru cei doi tineri, atât din punct de vedere istoric, cât și religios, dar povestea lor de dragoste a durat aproape șapte decenii, până când, așa cum spun jurămintele, moartea i-a despărțit.

Istoria castelului de la Săvârșin, casa de suflet a Familiei Regale

Pe valea Mureşului, ascuns în imensitatea unui parc cu specii rare, castelul de la Săvârşin (jud. Arad) adăposteşte o istorie veche de aproape 500 de ani.

Iniţial, castelul a fost un conac vânătoresc, deţinut de familia nobilului Andras Forray. Dreptul de proprietate s-a transmis din generaţie în generaţie, până ce, spre sfârşitul dominaţiei maghiare în Transilvania, a ajuns în posesia lui Carol Hunyady, care a locuit aici până la moartea sa.

Anul 1784 a fost unul plin de evenimente în istoria Castelului. Mai întâi proprietarul de atunci a fost răpit de o ceată de haiduci, iar în noiembrie 1784 Castelul din Săvârşin a fost asediat de cetele de răsculaţi conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan.

După aceea, castelul a intrat în posesia familiei nobilului Anton Mocioni, de la care, mai tarziu, avea să-l cumpere Regele Mihai, în martie 1943.

Castelul a fost un cadou pentru Regina Mamă Elena, care, abia revenită din exil îşi dorea o locuinţă departe de agitaţia de la Sinaia sau Bucureşti. O dată cu exilul Regelui Mihai, proprietatea a fost confiscată de comunişti şi parţial distrusă. 

După revenirea din exil, Familia Regală a petrecut an de an Crăciunul la Castelul Săvârșin
După revenirea din exil, Familia Regală a petrecut an de an Crăciunul la Castelul Săvârșin

După 1989, pentru că Regelui nu i s-a permisese revenirea în ţară, Regina Ana a fost cea care a venit prima dată la Săvârşin. Vara lui 2014 a fost ultima petrecută de Regina Ana la Săvârşin.

Majestăţile lor s-au bucurat de inaugurarea Casei de Oaspeţi din curtea Castelului, au făcut plimbări lungi în grădina recent reamenajată şi au sărbătorit alături de cei dragi 66 de ani de căsătorie.

Acum este colțul de rai al Majestății Sale Principesa Margartea și al Alteței Regale Principele Radu Duda.  

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/decizie-emotionanta-casei-regale-desi-e-doliu-acceptat-sa-faca-asta-de-craciun

https://www.click.ro/news/national/primul-craciun-fara-rege-cum-petrecea-majestatea-sa-sarbatorile-de-iarna

https://www.click.ro/news/national/regele-mihai-scutit-de-taxa-pe-locuinta-cat-platea-fostul-suveran

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net