VIDEO Joc tradiţional pentru belşug şi noroc

image

Nu începe Anul Nou până nu se termină Jocul Moşu-ţilor! Aşa spune tradiţia într-un sat de pe Valea Someşului din Sălaj. Prin acest obicei vechi de când lumea, doi feciori neînsuraţi sunt îmbrăcaţi în fuioare de fân din cap până-n picioare şi pleacă să danseze din casă în casă. Paiele căzute nu se mătură până dimineaţa pentru că aduc belşugul în anul care vine. Pentru cei doi flăcăi, trecerea dintre ani este de fapt... un test al bărbăţiei.

Sătenii aşteaptă Moşuţii cu porţiele larg deschise. Odată ce le trec pragul casei, cei doi tineri îmbrăcaţi în paie, aduc noroc şi belşug în noul an prin dansul lor. Iar firele uscate şi căzute în urma jocului sunt lăsate nestrânse până dimineaţa.

În localitatea Rus din Sălaj, pregătirile de An nou încep lângă căpiţa de fân. Preţ de câteva ceasuri bune, pai cu pai, fânul este răsucit în fuioare care înfăşoară doi feciori din tălpi şi până-n bărbie. Lucrul este unul migălos şi pentru asta este nevoie de meşteri pricepuţi.

Nu oricine se încumetă la o astfel de aventură în noaptea dintre ani. Ca să poată dansa şi juca toată noaptea, cei costumaţi trebuie să renunţe la băutură şi mâncare. Jocul devine ca un test de iniţiere pentru feciori.

Şi fie că au intrat moşuţii în casele dumneavostră sau chiar daca nu v-aţi nimerit în traseul lor, să vină an nou bun cu belşug şi sănătate.

Lui Niculae Bădălău i s au furat bunuri din casă în valoare de 80 000 de euro jpeg
anisia gafton jpg
Florin Piersic Jr  la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
zodii care nu stiu sa se imbrace jpg
printul harry profimedia 0685156749 jpg
Salvamar Mamaia foto Primaria Constanta jpeg
pantofi jpg
arsenie boca jpg
Violul mutilează sufletul pe viaţă
Iran, Getty jpg
image
image
image
image
Suporteri Qatar la Cupa Mondială de fotbal 2022 FOTO Profimedia jpg
image png
Salvamar Mamaia foto Primaria Constanta jpeg
arsenie boca jpg
calendar ortodox 2022 28 noiembrie stefan cel nou jpg
printul harry profimedia 0685156749 jpg