Vin cinci zile decisive! Guvernul ia în calcul revenirea la starea de urgenţă. Iată scenariile!

Ultima actualizare:
Autoritățile caută măsuri să stopeze răspândirea coronavirusului, dar fără să mai blocheze țara
Autoritățile caută măsuri să stopeze răspândirea coronavirusului, dar fără să mai blocheze țara

La propunerea medicilor, Guvernul Orban analizează reimpunerea stării de urgenţă în zonele în care epidemia a luat amploare, susţin surse politice pentru ”Adevărul”. Urmează zile decisive: dacă până la finalul săptămânii România nu va intra din nou pe o pantă descendentă, ne întoarcem la restricţii pentru a evita sufocarea sistemului de sănătate.

Specialiştii în sănătate recomandă Guvernului să impună restricţii mai dure în lupta cu pandemia, după valul de infectări din ultima săptămână. Medicii au ajuns la concluzia că starea de alertă e aproape inutilă în acest moment, în contextul în care românii nu respectă de bună-voie şi nesiliţi de stat măsurile de distanţare socială şi de protecţie sanitară, susţin pentru ”Adevărul” surse implicate în procesul decizional. ”Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată”, precizează ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru. „Altceva e să apară 10.000 de cazuri într-o săptămână jumătate, două şi alta e să apară 10.000 de cazuri în 4-5 zile. Atunci este necesară impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste 10.000 de cazuri în 3-4 zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste 10.000 de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat ministrul Tătaru, într-un interviu pentru Agerpres. Şi profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS şi preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, este de părere că România ar putea reveni la starea de urgenţă într-un singur scenariu: dacă vom ajunge la 10.000 de cazuri noi în decurs de 3-4 zile. Rafila consideră însă, acest lucru este puţin probabil şi speră că nu se va ajunge în această situaţie. 

„Cu siguranţă un element care trebuie luat în considerare este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a primi pacienţii, mai ales cei cu formele grave, şi de a-i trata. Cred că acolo va fi punctul de inflexiune. Nu e aşa de important numărul de cazuri diagnosticate, cât cel mai important este numărul de cazuri care fac forme grave de infecţie şi care au nevoie de asistenţă medicală care la un moment dat nu mai poate fi acordată şi se ajunge la un număr mare de decese”, a spus profesorul Alexandru Rafila, la Digi24. 

Premierul Ludovic Orban se sfătuiește permanent cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și cu Raed Arafat, secretar de stat la MAI
Premierul Ludovic Orban se sfătuiește permanent cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și cu Raed Arafat, secretar de stat la MAI

De asemenea, epidemiologul Molnar Geza a afirmat, că numărul mare de cazuri din ultima vreme nu e răspândit egal în toată ţara, iar în acest moment România trece printr-o “revenire” a primului val de îmbolnăviri, care va trece în maximum două săptămâni. El nu consideră că starea de urgenţă se mai impune să fie folosită în acest moment, dar persoanele infectate trebuie izolate pentru a nu răspândi virusul.  

Prin urmare, vin cinci zile decisive: dacă numărul de cazuri va continua să crească ameninţător, Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis vor fi nevoiţi să impună starea de urgenţă în anumite zone. ”E una dintre măsurile aflate în analiza Guvernului, chiar dacă nimeni nu şi-ar dori noi restricţii”, susţin surse guvernamentale. Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban speră într-un trend descendent, astfel încât, începând cu 17 iulie, să fie suficientă prelungirea stării de alertă cu încă o lună, explică surse din conducerea PNL pentru ”Adevărul”. Din punct de vedere economic, Guvernul nu-şi permite încă o perioadă de blocaj total, după şocul din primăvară. Şi nici din punct de vedere politic, în contextul în care se apropie alegerile locale şi parlamentare, iar orice măsură punitivă duce la erodarea guvernării liberale. 

Aşadar, Executivul caută o soluţie care să îmbine siguranţa cetăţenilor şi libertatea socială, mai ales că traversăm perioada concediilor. 


    Premierul Ludovic Orban se sfătuiește permanent cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și cu Raed Arafat, secretar de stat la MAIFoto: Mediafax
Premierul Ludovic Orban se sfătuiește permanent cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și cu Raed Arafat, secretar de stat la MAIFoto: Mediafax

Cinci «puncte fierbinți», cu creștere continuă a numărului de cazuri 

Raed Arafat a vorbit, duminică seara, despre posibilitatea reintroducerii restricțiilor în anumite zone, dacă situația epidemiologică se va înrăutăți. Chiar dacă nu există suportul legal pentru a spune ”stop la mare” sau la munte, autoritățile ar putea aplica restricții locale. În acest moment „avem un număr foarte mare de cazuri continuu” în cinci „puncte fierbinți”. Acestea sunt București, Argeș, Prahova, Brașov, Dâmbovița. „Dacă continuă această creștere, dacă continuă situația așa, este posibil să se ia anumite măsuri, pe alocuri, pe anumite zone. Asta nu s-a discutat, dar normal că trebuie discutat și în cadrul Grupului tehnico-științific, și la toate nivelurile, ca să se vadă de fapt ce trebuie făcut pentru a opri răspândirea mai departe”, a declarat Raed Arafat la Digi24. 

Citeşte şi

Lista centrelor acreditate de Ministerul Sănătății unde poți face testul Covid-19 pentru a pleca în vacanță

Raed Arafat, despre reintroducerea restricțiilor. Care sunt cele 5 zone fierbinți

image
image
image
image
image
image
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
alcool baut shutterstock jpeg
aeroport pasageri zboruri anulate jpg
Dacă asteroidul  ar fi exploatat,  am primi fiecare  92 miliarde $ jpeg
Mănăstirea Prislop  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (66) jpg
google 485611 1280 jpg
tristete generica jpg FOTO Pexels
front hotel 1 jpg