Vreți să vă luați casă? Nu mai așteptați! Prețurile explodează în acest an

Vești proaste pentru cei care vor să cumpere o locuință! Dacă actualele prețuri vi se par prea mari și sperați să scadă, ei bine, așteptați degeaba. Apartamentele se vor scumpi și anul acesta cu 5-10%, iar casele cu 25-30%. Mai mult decât atât, piața imobiliară își va continua trendul ascendent încă 5 ani de acum înainte.

image

Prețurile au crescut cu 2,7% în ultima lună

Scumpirile sunt deja în plin avânt. Potrivit indicelui imobiliare.ro, la nivel național, prețul mediu solicitat pentru un apartament este acum de 1.593 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 2,7% față de luna anterioară (când era 1.551 euro). Pretențiile vânzătorilor sunt mai mari atât pentru locuințele noi, cât și pentru cele vechi. „Pe tot parcursul anului trecut, prețurile au crescut cu 15-30%, în funcție de segmente (garsoniere, 2 camere...). Asta din cauza creșterii prețurilor la materiale, la manoperă, dar și a cererii foarte mari. Iar apartamentelor noi le-au tras în sus și pe cele vechi”, ne explică Robert Dobrescu, directorul agenției imobiliare Nobila Casă Răsăriteană din Capitală.

image

Interes mare pentru case

Casele au crescut cel mai mult anul trecut, în plină pandemie de coronavirus. „Oamenii și-au dat seama că viața la bloc e dificilă, astfel încât multe familii cu copii au optat pentru case la periferie, unde se bucură de spațiu, de curte. S-au săturat de vecini, de lipsa apei calde sau să se bată pe locurile de parcare. În București, prețul caselor a crescut anul trecut cu 20-30%. Estimez că anul acesta va fi tot o creștere de 25-30%”, adaugă expertul imobiliar.

casa imobiliare jpg

Scumpirile continuă în 2022

Chiar dacă de la 1 ianuarie a scăzut la 5% TVA-ul pentru locuințele noi cu valoare de maximum 140.000 de euro, prețul final pe care cumpărătorul îl va scoate din buzunar nu va fi mai mic. Dezvoltatorii au cheltuieli mai mari pe materiale, mână de lucru, carburant, transporturi, taxe de oraș etc., astfel că și pretențiile lor financiare sunt mai mari. „Anul acesta, apartamentele se vor scumpi cu 5-10%, iar dacă vreți să vă achiziționați o locuință, nu are sens să așteptați. Cine are bani, să profite și să cumpere acum! În următorii ani, prețurile vor crește dezastruos, pentru că și noi urmăm trendul Europei, cu salarii mai mari, nivel de trai mai ridicat, dar și taxe mai mari pentru șantiere, muncitori”, atrage atenția specialistul.

Ne vom întoarce oare din nou la situația din 2007-2008, când prețurile creșteau ireal de la o zi la alta și piața imobiliară era supraevaluată? Robert Dobrescu dă asigurări că nu va fi aceeași situație: „Băncile sunt acum foarte atente la creditare, nu mai acordă împrumuturi oricui și oricum. Iar acum, spre deosebire de anii trecuți, creșterea nu e generată de lăcomia dezvoltatorilor și de proasta informare a clienților, ci de o creștere a întregului spațiu economic – taxe de ecologizare, transport, facturi, materiale... lucruri care nu prea se văd din afară”.

image

Cât costă locuințele în marile orașe

București

-        Garsoniera: 40.000 – 60.000 €

-        2 camere: de la 60.000 € în sus, până la 250.000 €, în funcție de suprafață, tip de bloc, zonă, loc de parcare etc.

-        3 camere: de la 80.000 €

-        4 camere: de la 105.000 € până la 1.5 milioane de euro

-        Casa: de la 100.000 €

Cluj-Napoca

-        Garsonieră: 60.000-80.000 €

-        2 camere: de la 85.000 €

-        3 camere: de la 110.000 €

-        Casă: de la 120.000 €

Iași

-        Garsonieră: 50.000 €

-        2 camere: de la 55.000 €

-        3 camere: 65.000 €

-        Casă: de la 70.000 €

Constanța: apartamentele se vând în medie cu 1.408  €/mp util.

Brașov: apartamentele vechi costă 1.392 euro / mp, iar cele noi 1.519 €/mp.

Timișoara: acum, în medie, un apartament se vinde cu 1.378 €/mp, conform unei analize imobiliare.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net