Zile libere plătite pentru supravegherea copiilor pe timp de pandemie. Ce spune legea și trebuie să știi

Ultima actualizare:

    Doar anumite categorii profesionale pot sta acasă cu copiii și pot primi zile libere plătite
Doar anumite categorii profesionale pot sta acasă cu copiii și pot primi zile libere plătite

De zile libere plătite pentru supravegherea copiilor pe timp de pandemie, în situația în care școlile și grădinițele sunt închise, nu beneficiază toți părinții, ci doar cei care îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiții. Iată ce spune legea pe înțelesul tuturor!

Camera Deputaților a adoptat la 10 noiembrie 2020, în calitate de for decizional, Proiectul de lege nr 584/2020 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau a suspendării activităților didactice ce presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a exploziei pandemiei de coronavirus în România. Pe scurt, dacă ai unul sau mai mulți copii care sunt nevoiți să stea acasă din cauza închiderii școlilor, vei avea dreptul la zile libere plătite. Însă, trebuie să respecți niște condiții, potrivit zf.ro:

  • Copiii trebuie să aibă vârsta până în 12 ani,respectiv 26 de ani pentru cei cu dizabilități, și trebuie să fie înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară a cărei activitate a fost limitată sau suspendată; 
  • Celălalt părinte al copilului nu beneficiază, la rândul său, de zile libere în același scop, al supravegherii copilului care stă acasă. Deci, doar unul dintre părinți are acest drept.
  • Locul de muncă al părintelui care solicită zile libere plătite nu permite munca la domiciliu sau telemunca. 

Ce categorii de părinți nu pot sta acasă cu copiii

Angajații din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare, personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zile libere plătite pentru supravegherea copilului. Însă, dacă nici celălalt părinte nu beneficiază de zile libere plătite, angajații acestor instituții vor putea obține o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale. Acesta este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut corespunzător numărului de zile lucrătoare. În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile enumerate mai sus, doar unul dintre aceştia are dreptul la majorarea acordată, suplimentar drepturilor salariale cuvenite. Majorarea se acordă pe baza cererii părintelui, însoţită de declaraţia celuilalt părinte că nu beneficiază de acest drept. În cazul familiilor monoparentale nu se aplică această excepţie, astfel că aceşti părinţi vor putea beneficia de zile libere plătite. 

Vor putea beneficia de zile libere plătite numai cu acordul angajatorului următoarele categorii de angajați: 

  • Angajaţii din unităţile sistemului energetic naţional, 
  • Angajaţii  din unităţile operative de la sectoarele nucleare și din unităţile cu foc continuu; 
  • Angajaţii din unităţile de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice; Angajaţii din reţeaua de transport feroviar, din unităţile care asigură transportul în comun şi serviciul de salubrizare a localităţilor;
  • Angajaţii care se ocupă cu aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă; Angajaţii din unităţile de comerţ alimentar, servicii financiare, distribuţie de carburanţi;
  • Angajaţii din producţia şi distribuţia de medicamente şi echipamente sanitare, precum şi personalul din unităţile farmaceutice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
italian masini bucuresti jpg
foto1 viol jpg
nasa foto pexels
maxresdefault jpg
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net