Ziua Pământului 2020. Azi sărbătorim a 50-a aniversare a planetei. E cea mai mare manifestare civică din istoria omenirii

image
Manifestațiile de amploare din America au deschis ochii întregii lumi cu privire la pericolul poluării

Ziua Pământului 2020. În fiecare an, la 22 aprilie, sărbătorim ziua planetei Pământ, iar acum celebrăm cea de-a 50-a aniversare. Anul acesta ne aflăm în plină pandemie de coronavirus. Economiile lumii au oprit motoarele și funcționează în sistem de avarie. Oamenii stau în case. Aerul nu mai este otrăvit cu noxele degajate de mașini. Fabricile, uzinele și marii poluatori mondiali și-au închis temporar porțile. Toate acestea ar putea fi un lucru bun, o gură de oxigen pentru o planetă înecată în otravă.

Ziua Pământului a fost celebrată pentru prima oară în anul 1970 când zeci de mii de americani au manifestat pe străzile din New York împotriva poluării industriale. De atunci a început să se vorbească din ce în ce mai mult despre protejarea mediului, despre efectele nocive ale poluării. Manifestația nu a trecut neobservată de politicieni, iar în urma ei a fost creată Agenția pentru Protecția Mediului. Cu timpul, au fost date legi privind calitatea aerului și a apei, dar și pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție.

Ziua Pământului 2020, cel mai mare eveniment civic al planetei

Această mișcare pro natură și pro mediu s-a născut într-o perioadă când în America au avut loc mai multe evenimente deosebite: înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, „Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hex, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată „semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

Ziua în care a intrat în vigoare Acordul de la Paris

În 2016, Națiunile Unite au ales Ziua Pământului, drept ziua în care intra în vigoare istoricul acord de la Paris privind schimbările climatice. Acordul de la Paris pledează pentru reducerea creșterii prognozate de 4,5 grade Celsius la 3 grade Celsius, ceea ce ar reduce și impactul asupra naturii. Însă o menținere a creșterii temperaturilor cu 2 grade Celsius sau chiar cu doar 1,5 grade Celsius ar putea proteja speciile sălbatice.În prezent, ecologiștii trag semnale de alarmă asupra problemelor de mediu ale planetei: poluarea aerului, a apelor și a solului, distrugerea ecosistemelor, dispariţia a mii de specii de plante şi animale şi epuizarea resurselor naturale.

image
Manifestațiile de amploare din America au deschis ochii întregii lumi cu privire la pericolul poluării

Ziua Pământului, Scurt istoric

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. În anul 2009, organizația națiunilor Unite, (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde. În 2017, de Ziua Planetei Pământ, NASA a lansat un site unde oamenii pot „adopta” părți ale planetei.

cub florin zamfirescu png
Adriana și Eliza Iliescu
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
david victoria beckham son brooklyn t jpeg
cub anca androne png
Rica Raducanu, Facebook jpg
cub bromania png
Robbie Williams Spice Girls
Becuri
Gazoduct Iasi - Ungheni
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 02 octombrie Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina png
telefon mobil jpg
Referendum in zonele ocupate de rusi in Ucraina FOTO Profimedia (5) jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
horia tecau jpg