Peste 800.000 de bugetari intră luni în grevă generală

Aveţi de achitat vreo taxă, de plătit facturi sau amenzi de circulaţie? Eraţi programaţi pentru o vizită la medic? Amânaţi-le! Instituţiile statului sunt astăzi închise, iar salariaţii vor fi în grevă generală!

Vă rămâne doar să staţi acasă cu copiii, sau să-i plimbaţi prin parc, pentru că nici ei nu se duc la şcoală. Peste 800.000 de salariaţi, din Sănătate, Educaţie şi Administraţie publică, îşi prelungesc weekendul cu o zi în semn de protest faţă de grilele din legea unică de salarizare.

Astfel, vor fi închise direcţiile generale de finanţe publice, administraţiile financiare, direcţiile de colectare taxe, casele de pensii, şomaj, primăriile şi vămile. În unele şcoli, grădiniţe şi creşe se va asigura doar supravegherea copiilor, dar nu se vor face lecţii.

Din administraţia publică sunt paralizate pe parcursul întregii zile consilii judeţene, prefecturi, direcţii de asistenţă socială, garda de mediu, direcţii de statistică, de cultură, evidenţa populaţiei, poliţia comunitară şi protecţia consumatorilor.

"Spitalele nu fac internări pentru cazurile curente, iar urgenţele vor fi probabil asigurate de medicii care nu sunt membri ai SANITAS", spune liderul sindical Marius Petcu.

Poliţiştii lucrează astăzi, însă cu banderolă albă pe mână, în semn de protest. Aceştia, la fel ca şi personalul sanitar de urgenţă sunt obligaţi prin lege să nu întrerupă activitatea.

Scăderea veniturilor majorităţii angajaţilor bugetari, prin legea unică de salarizare, trimiterea în concediu neplătit, timp de zece zile, a salariaţilor din domeniul public, dar şi concedierea, în perioada următoare, a unui număr mare de salariaţi, sunt numai câteva dintre acuzaţiile aduse Guvernului de către sindicalişti.

Următoarea acţiune de protest va avea loc miercuri, când confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional vor organiza, în Bucureşti, un amplu miting de protest, în Piaţa Victoriei.

«Poliţişti cu banderole albe în intersecţii»

„Poliţiştii vor lucra luni, însă cu banderole albe pe mână. Însă, peste o mie vor participa la mitingul organizat miercuri, 7 octombrie, la Guvern. Toţi membrii sindicatului poartă banderole în semn de solidaritate cu ceilalţi bugetari care sunt în grevă, deoarece poliţiştii nu pot face grevă. Suntem nemulţumiţi de actuala formă a legii salarizării unice".

«E cea mai mare grevă din istoria României»

„Din administraţia publică vor participa la greva generală peste 85.000 de persoane, care sunt toate afiliate la SED Lex. Va fi cea mai mare grevă generală din istoria României moderne. Ne nemulţumesc legea unică a salarizării, concedierile masive şi cele zece zile de concediu forţat. Dacă nu vom fi chemaţi la dicuţii vom avea o grevă pe termen nelimitat".

«Vom asigura urgenţele în spitale»

„Avem 100.000 de semnături ale membrilor SANITAS pentru participarea la această grevă, fie pentru a protesta faţă de legea salarizării, sau împotriva problemelor din sistem. Urgenţele ar putea fi asigurate de cei care nu sunt membri ai federaţiei noastre, dar care vor beneficia şi ei de drepturile pe care noi le vom obţine".

«Elevii vor fi supravegheaţi în clase»

„Nu se va lucra în nici o instituţie bugetară, singurii care îşi vor îndeplini sarcinile de serviciu sunt poliţiştii şi cadrele medicale din cadrul serviciilor de urgenţă, care, prin lege, nu îşi pot întrerupe activitatea. Elevii care vor veni la şcoală vor fi supravegheaţi, la fel şi cei din creşe şi internate. Profesorii şi-au anunţat elevii, încă de vineri, să nu vină luni la şcoală".

«Că mă fac dacă mă simt rău? Vai de noi!»

Mariana, 37 de ani, vânzătoare: „Copiilor le este mult mai bine la şcoală. Acasă ce fac? Stau la televizor şi se joacă în continuu. La şcoală învaţă, iar la vâsta lor orice întrerupere înseamnă mult. Chiar şi o zi este mult. Sper să nu mai fie greve în continuare, pentru că nu e bine pentru copii".

Ilie, 39 de ani, muncitor: „Ţara asta e la pământ. Nici cu greva asta nu vor rezvolva nimic, pentru că guvernanţii fac tot ce vor sau ce ştiu. Elevii se bucură că nu se duc o zi la şcoală, dar bolnavii nu se bucură că medicii se vor ocupa doar de urgenţe".

Margareta, 48 de ani, secretară: „Pentru noi va fi greu, dar pentru bugetari şi mai greu. Ce mă fac dacă mâine mă simt rău, dar nu sunt o urgenţă? Vin acasă şi mă duc mâine înapoi? Totul este la pământ".

cub visarion alexa png
weddingfeast 2841610 1920 jpg
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
reghecampf si anamaria prodan
cub anamaria prodan bebeto png
Charles si regina Elisabeta a II-a
Bucuresti furtuna ploaie romania FOTO Shutterstock
EURO 2024 FOTO Shutterstock jpg
image
image
image
image
Ceapa 1 jpg
Delia Lugojan, Robert şi Matei jpg
Mariana Mamonova   pe front jpg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
whatsapp 1212017 1920 jpg
FotoJet jpg