«Planul B» a fost pus în aplicare: Guvernul a majorat TVA la 24%!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Guvernul Boc a hotărât în şedinţa de astăzi majorarea TVA-ului la 24%, fără a majora şi cota unică de impozitare urmând totodată să ceară Parlamentului să urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale.

Cel puţin în plan teoretic, majorarea cu 5 procente ar trebui să aducă la bugetul de stat aproximativ 2 miliarde de euro, reprezentând 1,3-1,5 % din PIB. Deocamdată, cota unică de impozitare rămâne neschimbată, iar în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor nu s-a ajuns la un consens în Coaliţia de la putere.

++++++++++++++++++++++++++++++++

BNR prevede un scenariu de coşmar: Euro va ajunge la 6 lei!

++++++++++++++++++++++++++++++++

Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR a declarat că această măsură uşurează misiunea FMI pentru a vedea care este oportunitatea iscată de această măsură."Începând din clipa în care se va aplica această măsură, toate cumpărăturile vor creşte cu 5%, cel puţin teoretic. De aici încolo trebuie să ducem o bătălie în această societate împotriva inflaţiei. Dacă nu luăm măsuri corecte, inflaţia ar putea să urce la 10%."

Majorarea TVA îi va lovi şi pe pensionarii care s-au bucurat degeaba ieri, a declarat Adrian Vasilescu la Realitatea TV.

simeon stalpnicul png

Boc: Altă soluţie mai bună nu aveam

După decizia de a majora TVA la 24%, Emil Boc a declarat că măsura acesta era singura soluţie pe care Guvernul a avut-o la dispoziţie după ce Curtea Constituţională a refuzat măsurile propuse iniţial în primul pachet de austeritate.

"Aşa cum ştiţi, iniţial în vederea încadrării în deficitul bugetar de 6.8% care să poată fi susţinut de România, propusesem două măsuri - de diminuare a salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Am în continuare convingerea, că soluţia iniţială era cea mai bună pentru România" , a spus Boc în deschiderea conferinţei de presă de sâmbătă.

"Măsura propusă de noi era ţintită şi ataca acolo unde erau probleme. Decizia CCR este obligatorie şi definitivă, astfel Guvernul a intrat în negocieri cu partenerii europeni şi americani, cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană ca planul să fie negociat şi plus în aplicare", a continuat Boc.

Cele mai importante declaraţii ale lui Emil Boc la conferinţa de presă de sâmbătă:

Guvernul a decis majorarea TVA-ului cu 5%. Astfel acordul cu FMI merge mai departe, ca miercuri, când este programat boardul FMI, amânat de luni pe miercuri, să avem un rezultat pozitiv de la FMI ş implicit, de la Comisia Europeană, lucru ce ar menţine credibilitatea României pe pieţele internaţionale şi posibilitatea de finanţare a deficitului cu condiţia ca aceste măsuri să se aplice.

Guvernul trebuie să ducă până la capăt procesul de restructurare în sectorul public, absorbţia accelerată a fondurilor europene.

Abordăm cu calm, dar cu maximă responsabilitate situaţia pe care o avem. Inflaţia să fie limitată şi ţinută sub control , iar cursul euro-leu să rămână sub control.

Soluţia pe care am propus-o era singura pe care o mai aveam la dispoziţie, o altă soluţie mai bună dintre toate celelalte pentru a putea merge mai departe nu aveam. Nu aveam altă decizie mai bună în acest moment.

Nicio altă măsură suplimentară nu s-a adoptat decât majorarea TVA. De la 1 iulie va fi aplicată această măsură.

După publicarea actelor normative în Monitorul Oficial vor intra în vigoare măsurile de reducere a salariilor bugetarilor.

Pensionarii s-au bucurat după protestul de vineri, din Capitală:

Victorie!!! Pensiile nu se vor micşora

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net