3 alimente cu care poţi înlocui pâinea
Pâinea, în special cea din făină albă, este un aliment nelipsit de pe mesele românilor. Totuşi, o dietă cu un consum mare de pâine predispune la acumularea de kilograme. “Click! pentru femei” îţi arată cu ce alimente poţi înlocui cu succes pâinea, oferind în acelaşi timp şi aportul de substanţe nutritive al acesteia.
Românii ocupă primul loc în clasamentul Uniunii Europene privind consumul de pâine, cu 97 de kilograme anual pe cap de locuitor. Pâinea este făcută din cereale, fiind o sursă excelentă de carbohidraţi şi fibre. O felie medie de pâine are în jur de 80 de calorii şi 15 grame de carbohidraţi. Cantitatea de fibre variază, în funcţie de tipul de cereale din care este fabricată pâinea. Şi cum puţine sunt persoanele care mănâncă doar 1-2 felii de pâine pe zi, aportul caloric pe care-l are acest preparat în dieta zilnică este semnificativ, favorizând instalarea obezităţii şi a diabetului de tip 2.
Necesarul de calciu, din seminţe de susan
2 felii de pâine albă au aproximativ 20 mg de calciu. Acest mineral este extrem de important pentru întărirea sistemului osos, însă îl poţi obţine şi din seminţe de susan. Doar 14 de grame de seminţe, adică 1 linguriţă are 140 mg de calciu. Susanul poate fi adăugat în aproape orice preparat. Presărat peste cerealele de la micul dejun, pus în salate şi chiar în supe şi ciorbe, el oferă o aromă deosebită.
Fibre din fasole albă
Cum pâinea este fabricată din făină obţinută din cereale, aportul său de fibre este ridicat. Fibrele, mai ales cele solubile, îmbunătăţesc digestia, curăţă colonul şi-ţi oferă o senzaţie de saţietate de lungă durată. 4 felii de pâine îţi oferă aproximativ 5 grame de fibre. Cam puţin, având în vedere că 300 de grame de fasole albă (un bol mediu) au nu mai puţin de 45 de grame de fibre.
Seminţele de floarea-soarelui
Pentru a avea energie întreaga zi, organismul tău are nevoie de vitamina B1, cunoscută şi sub denumirea de tiamină. 8 felii de pâine conţin doar 1 mg din această vitamină. Deşi grâul e o sursă importantă de tiamină, cea mai mare parte a sa se pierde în timpul preparării pâinii. Din acest motiv este de preferat să-ţi iei aportul de vitamina B1 din alimente crude, iar seminţele crude de floarea-soarelui sunt cea mai potrivită alegere. O jumătate de cană de seminţe îţi oferă 2 mg de vitamina B1. Nu trebuie neglijate nici grăsimie mononesaturate omega-3, care se găsesc în seminţele de floarea-soarelui.
Iată, concret, cu ce mai poţi înlocui 4 felii de pâine albă:
- Carbohidraţi: 2 cartofi piure
- Magneziu: 4 pătrăţele ciocolată neagră
- Proteine: 1 ou fiert
- Fier: 200 g spanac
- Potasiu: 100 g prune uscate