5 plante care te scapă de aciditatea gastrică
Arsurile de stomac ocazionale sunt cauzate de o alimentaţie acidă, care constă în grăsimi prăjite, alcool, dulciuri, băuturi carbogazoase şi condimente picante. Disconfortul pe care-l resimţi poate fi alinat cu plante medicinale. Află care sunt acestea din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
1. Salcâmul, pansament pentru stomac
Ceaiul din flori de salcâm combate aciditatea gastrică şi atenuează senzaţia de arsură. Prepară o infuzie din florile plantei din două linguriţe de salcâm peste care torni 250 ml apă clocotită. Acoperă recipientul şi lasă la infuzat 15 minute. Bea două-trei căni de ceai, înainte de masă.
2. Obligeana, doctorul sistemului digestiv
Obligeana a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri în medicina populară, având un efect fortifiant asupra organismului. Pentru a scăpa de arsurile stomacale, prepară un ceai dintr-o linguriţă cu pulbere peste care torni 250 ml apă clocotită. Lasă 15 minute, apoi strecoară şi bea pe stomacul gol. Consumă două căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.
3. Pătlagina atenuează iritaţiile
Frunzele şi seminţele plantei reduc inflamaţiile mucoasei intestinale, acţionând ca un burete în absorbţia toxinelor. De asemenea, atenuează iritaţiile de la nivelul mucoasei stomacului. Prepară un ceai dintr-o linguriţă de plantă uscată şi 200 ml apă clocotită. Acoperă cana şi aşteaptă 10 minute, apoi strecoară. Bea ceaiul, dar nu mai mult de trei căni pe zi.
4. Gălbenelele au proprietăţi cicatrizante
Florile de gălbenele ajută la protejarea şi la menţinerea integrităţii mucoaselor stomacale şi duodenale. Pentru a regla aciditatea gastrică, este indicat să bei o cană de infuzie. Peste una-două linguri de flori uscate, toarnă 200 ml apă clocotită, acoperă vasul şi lasă 10-15 minute, apoi strecoară.
5. Varza, efect alcalin
Sucul obţinut din frunze proaspete de varză e eficient în tratarea ulcerului gastric, datorită efectului puternic cicatrizant. De asemenea, varza are efect alcalinizant, neutralizând aciditatea gastrică. După ce ai spălat bine frunzele, taie-le în bucăţi mici şi pune-le într-un storcător. Sucul trebuie consumat imediat. Se beau câte 300 ml suc de varză pe zi.