6 sfaturi pentru a evita indigestia şi balonarea

2 iunie 2014
article img
Evită afecţiunile digestive consumând multe probiotice

Ai des senzaţia de disconfort gastric, suferi de indigestie şi balonare? S-ar putea ca anumite obiceiuri pe care le ai să fie vinovate! Iată mai jos câteva sfaturi care îţi vor prinde foarte bine dacă vrei să-ţi păstrezi sănătatea sistemului digestiv.

1. Mestecă bine alimenteleDe multe ori, mâncăm pe fugă şi, pentru că ne grăbim, nu mestecăm alimentele corect şi cât trebuie. Mulţi dintre noi iau masa în picioare sau mănâncă pe stradă. Acest lucru duce la indigestii şi balonare. Recomandat este să mâncăm în linişte, aşeazaţi la masă şi să mestecăm foarte bine alimentele. În acest fel, ele vor fi mai bine digerate şi nu vom risca să facem indigestie.

2. Consumă probiotice Probioticele ajută la păstrarea sănătăţii tractului digestiv, reducând indigestiile, balonarea şi flatulenţa. Este foarte important ca organismul nostru să funcţioneze perfect pentru a putea digera mâncarea consumată şi pentru a putea extrage din alimente vitaminele, mineralele şi elementele nutritive. Probioticele sunt obligatorii într-o dietă echilibrată şi sănătoasă. Consumă cât mai multe lactate!

3. Atenţie la intoleranţa la lactoză şi glutenFoarte multe persoane au dezvoltat intoleranţă la lactoză şi gluten, însă habar nu au despre această afecţiune de care suferă. În cazul în care nu te simţi confortabil după ce iei masa, iar senzaţia persistă timp îndelungat, ar trebui să faci un control medical. S-ar putea să ai intoleranţă la lactoză şi gluten. Odată ce ştii acest lucru, vei putea evita alimentele care îţi fac rău.

4. Optează pentru alimente bogate în fibreFibrele menţin sistemul digestiv sănătos, iar acesta poate funcţiona normal. Le găseşti în cantităţi mari în cereale dar şi legume verzi.

5. Atenţie la îndulcitorii artificiali Îndulcitorii artificiali sunt printre primii vinovaţi atunci când vorbim despre balonare. Ei se regăsesc în foarte multe dulciuri pe care le cumpărăm din magazine dar sunt şi cea mai mare păcăleală. Astfel, cumpărărm dulciuri care nu conţin zahăr, însă îndulcitorii sunt la fel de nocivi pentru sănătate. Aceştia se digeră foarte greu şi sunt principalii vinovaţi de apariţia senzaţiei de balonare.

6. Nu bea în timpul meselor Experţii în nutriţie ne sfătuiesc să nu bem apă sau alte lichide cu 20 de minute înainte sau după ce luăm masa. Apa diluează acidul gastric care ajută la digerarea mâncărurilor şi, astfel, alimentele consumate stau mai mult timp în stomac şi fermentează. De aici, senzaţia de balonare şi disconfort gastric.