Ai migrene? Nu lua pastile de capul tău!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Când durerea de cap devine chinuitoare, iei primul analgezic la care te gândeşti sau pe care îl ai la îndemână. Totuşi, este nevoie să iei în calcul anumite aspecte înainte de a face acest gest fără a cere sfatul unui medic, după cum putem citi în numărul de mai al revistei Click! Sănătate!

Cu sau fără cofeină?

Dacă ai o durere de cap insuportabilă, este posibil să iei un medicament care conţine cafeină. Producătorii includ acest ingredient deoarece ajută la tratarea durerii într-un timp mai scurt. Totuşi, cafeina, ca stimulator al sistemului nervos central, are o serie de efecte secundare, ca iritabilitatea sau anxietatea. De aceea, este indicat să optezi pentru acele analgezice care nu au cafeină.

Evită excesul de paracetamol

Verifică prospectul înainte de cumpărarea unui medicament cu acetaminofen (paracetamol), pentru că unele pot conţine cafeină. Acest tip de analgezic nu creează dependenţă, dar dă reacţii adverse în cazul în care iei o supradoză. Printre simptomele excesului de acetaminofen se numără  greaţa, diarea, balonarea, disconfortul stomacal, transpiraţia abundentă.

Ibuprofenul nu se ia pe termen lung

Pentru reducerea durerilor şi a inflamaţiilor, apelezi adesea la medicamentele cu ibuprofen. Acestea combat şi durerea de cap, dar trebuie să reţii că, dacă le iei pe o perioadă mai mare de timp, peste 3 zile consecutiv, îţi cresc riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Aceleaşi efecte le poate avea şi supradozarea, după cum avertizează Agenţia Europeană a Medicamentului: „Dozele mari de ibuprofen (care depăşesc 2.400 mg pe zi) trebuie evitate de pacienţii care suferă de tulburări cardiace sau circulatorii grave, precum insuficienţa cardiacă, bolile cardiovasculare sau de cei care au avut crize cardiace sau un accident vascular cerebral”. Reacţiile adverse pe care le are ibuprofenul în caz de tratament prelungit sau supradozaj sunt: ameţeli, somnolenţă, tulburări de vedere, depresie, anemie.

Nu oricui îi face bine aspirina

Din categoria medicamentelor antiinflamatoare face parte şi aspirina. Poţi lua un comprimat dacă ai o durere de cap, pentru că are proprietăţi analgezice, dar nu pe stomacul gol şi nu dacă suferi de gastrită sau ulcer, situaţii în care poate provoca dureri de stomac şi chiar hemoragie digestivă. O altă categorie cu contraindicaţie la administrarea de aspirină este cea a copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani, la care poate declanşa sindromul Reye care afectează creierul şi ficatul, manifestat prin vărsături şi ameţeli. Aspirina creşte şi riscul apariţiei crizelor de astm sau alergice, de aceea nu e recomandată celor care suferă de astm bronşic sau alergii. De asemenea, cel mai bine ar fi să alegi aspirina tamponată, care conţine nu doar acid acetilsalicilic, ci şi săruri de calciu şi previne efecte secundare ca durerile abdominale, greaţa, vărsăturile, arsurile de stomac. 

Ce să nu mănânci 

În perioada în care iei analgezice, evită să consumi suc de grepfruit sau fructul ca atare. Este un aliment care influenţează efectele multor medicamente, nu doar pe cele care combat durerea, ci şi ale antibioticelor, a antidepresivelor, a statinelor sau a celor prescrise cardiacilor, astmaticilor, alergicilor, hipertensivilor. Fructul conţine o substanţă numită naringenină, care încetineşte procesele metabolice de detoxificare de la nivelul ficatului şi intestinelor, ceea ce afectează descompunerea şi eliminarea medicamentelor. În unele situaţii, asocierea pastilei cu grepfruitul este posibil să aibă şi reacţii precum durerile musculare, aritmiile (bătăi neregulate ale inimii), tulburările digestive şi renale. 

image
image
image
image
image
image
fructe pexels jpg
abuz jpeg
calendar ortodox 2021 27 februarie sfantul procopie marturisitorul png
metrou bucuresti jpeg
cernobil colaj pexels jpg
foto1 jpg
Botosani copila oi jpg
wizz air pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net