Alimentaţia în sarcină: ce e recomandat, ce e interzis

Ultima actualizare:

Două liniuţe clare, bine conturate pe testul de sarcină, umplu de bucurie sufletul oricărei femei ce şi-a dorit să aducă pe lume un copil. Din acel moment, câteva lucruri se vor schimba în viaţa ei, începând cu alimentaţia. Unele mâncăruri sunt periculoase pentru făt, altele sunt necesare pentru că îl ajută să se dezvolte.

În sarcină, nu trebuie să mănânci “cât pentru doi”, ci mai degrabă să ai grijă la ce mănânci. Iar la acest capitol multe femei au întrebări: ce pot să consume în siguranţă, ce e indicat şi ce nu, astfel încât sarcina fie una uşoară, fără complicaţii, dar şi pentru a-i asigura fătului tot ce are nevoie pentru creşterea şi dezvoltarea corespunzătoare. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, face lumină în acest caz şi ne spune care sunt alimentele interzise şi care sunt cele recomandate în perioada celor 9 luni.

Medicul Andreas Vythoulkas ne spune ce nevoi au viitoarele mămici
Medicul Andreas Vythoulkas ne spune ce nevoi au viitoarele mămici
  • BRÂNZETURILE pe bază de lapte nepasteurizat sunt interzise în sarcină, existând pericolul de infecţie cu Listeria, o bacterie ce poate duce la toxiinfecţie alimentară severă a gravidei. Sunt interzise brânzeturile moi, cu mucegai - Brie, Camembert, Gorgonzola, Roquefort, Blue Cheese. Sunt considerate sigure brânzeturile tari (cheddar, emmental, parmezan, telemea), dar şi cele preparate din lapte pasteurizat (brânză de vaci, crema de brânză, mozzarella, ricotta, mascarpone).
  • OUĂLE CRUDE nu pot fi consumate sub nicio formă în timpul sarcinii, riscul infecţiei cu Salmonella fiind foarte mare, a completat dr. Vythoulkas. Şi nu doar simple, ci şi în diverse preparate - maioneze, creme pentru prăjituri, sosuri pentru salate etc. Pot fi consumate în siguranţă doar după ce au fost preparate termic. Simptomele infecţiei cu Salmonella sunt vărsăturile, diareea, durerile abdominale. 
  • CARNEA CRUDĂ ori prea puţin pregătită termic prezintă risc de infecţie cu toxoplasmă, un parazit ce poate afecta evoluţia sarcinii, ducând la risc de avort sau deces la naştere. Pregătită termic corespunzător, carnea e o sursă bună de proteine, fier, vitamine şi minerale necesare atât mamei, cât fătului.
  • PEŞTELE e o sursă importantă de omega 3, fier, zinc, proteine, dar e bine să ştii că unele specii pot conţine o cantitate mare de mercur (rechinul, tonul roşu şi macroul). El nu reprezintă un pericol pentru adultul sănătos, însă asupra creierului şi sistemului nervos ale fătului are un efect nociv. Somonul, păstrăvul, heringul, sardinele au un conţinut mai mic de mercur şi pot fi consumaţi cu prudenţă (maximum 300 g săptămânal). Creveţii şi fructele de mare se consumă rar, numai după ce au fost bine preparate termic.
  • CAFEINA se consumă cu prudenţă, a continuat dr. Vythoulkas, aceasta trecând cu usurinţă prin placentă, la făt, afectându-i somnul şi mişcările mai ales în ultimul trimestru. De asemenea, poate duce duce la naştere prematură şi greutate mică la naştere a copilului. Cofeina se găseşte şi în ceaiuri, băuturi carbogazoase, ciocolată. 

Tot pe lista alimentelor de refuzat în timpul sarcinii se mai află alcoolul, legumele şi fructele nespălate (al căror consum creşte riscul de toxoplasmoză), dar şi fructele exotice precum ananasul şi papaya, în ultimul trimestru de sarcină, ce cresc riscul de travaliu prematur. Sunt interzise şi seminţele de susan, arahidele, sucurile nepasteurizate, apa potabilă din surse nesigure, fast-food-ul.

Creşteţi aportul de fier şi de acid folic!

Pe toată perioada sarcinii, corpul viitoarei mame produce o cantitate mai mare de sânge pe care îl împarte cu fătul. Pentru a produce hemoglobina, corpul gravidei are nevoie de mai mult fier, în caz contrar, riscul anemiei fiind foarte mare. Fierul se găseşte în carnea roşie (bine preparată termic), spanac, cereale integrale, germeni de grâu, fructe uscate, nuci, fasole. Acidul folic e un nutrient necesar în sarcină şi poate fi asimilat din spanac, broccoli, salată, varză, sparanghel, portocale, linte. 

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net