Aşa iei corect medicamente!

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Unele alimente interacţionează cu medicamentele şi le „taie“ efectele terapeutice. Combinate între ele, pastilele recomandate pentru diverse afecţiuni îşi pierd proprietăţile. Revista „Click! pentru femei“ îţi spune la ce să fii atentă ca să beneficiezi de proprietăţile medicamentelor.

Uneori, în loc să trateze, medicamentele pot favoriza complicaţii ale afecţiunilor, dacă sunt combinate cu alimente. Grapefruitul, de exemplu, nu trebuie consumat când luăm pastile pentru inimă sau pentru scăderea colesterolului „rău“. Sucul fructului blochează enzimele care procesează substanţele active din medicamente. Termenul de valabilitate este foarte important şi el când vine vorba despre obţinerea efectului scontat al medicamentelor. Nu le consuma după expirarea valabilităţii şi, în nici un caz, nu le mai administra dacă vezi că îşi schimbă consistenţa şi culoarea.

  • Întreabă dacă poţi lua alte pastile. Când doctorul îţi recomandă un plan de tratament, trebuie să-i aminteşti dacă mai iei şi alte pastile. Administrarea concomitentă a medicamentelor poate avea un efect potenţat sau, dimpotrivă, efectul poate fi anulat. Atenţie la riscurile care pot apărea când urmezi tratamente pentru inimă şi iei pastile pentru combaterea răcelilor sau a tulburărilor digestive. Pilulele de tipul ibuprofenului reduc efectul tratamentului hipertensiv. Dacă iei statine, pilule pentru combaterea colesterolului „rău“, nu lua în acelaşi timp antibiotice, combinaţia afectează ţesutul muscular.
  • Respectă ora de administrare a pastilelor. Este foarte important să ţinem cont de intervalul de timp când administrăm medicamentele, pentru a beneficia la maximum de proprietăţile substanţelor active, printre care se numără şi viteza de absorbţie şi de metabolizare. Dacă nu se respectă ritmul de administrare, spre exemplu o capsulă la opt ore, la 12 ore sau dimineaţa şi seara, medicamentul îşi anulează efectul.
  • Ce mănânci când iei medicamente. Poţi întreba doctorul despre alimentele care „taie“ efectele unor tratamente medicamentoase. Spre exemplu, dacă iei pastile pentru tiroidă, ai grijă la produsele cu fibre şi nuci. Varza, broccoli, nucile şi arahidele influenţează iodul utilizat de glanda tiroidă şi pot produce reacţii adverse. Alcoolul este interzis în timpul administrării de medicamente, pentru că în timp distruge ficatul, care trebuie să metabolizeze şi pastilele, şi alcoolul. În combinaţie cu aspirina şi ibuprofenul, alcoolul duce la apariţia bolilor gastro-intestinale şi a celor de stomac, cum e ulcerul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net