Borşul te răcoreşte în zilele caniculare
Indiferent că vrei să urmezi o cură cu borş sau că-l foloseşti numai la mâncare, e bine să-l iei în calcul pe cel făcut în casă. Motivul? E lipsit de potenţiatori de aromă şi de conservanţi (pe termen lung îţi pot face mai mult rău decât bine).
Timp de 21 de zile e bine să bei câte o cană cu borş, dimineaţa (cu 20 de minute înainte de micul dejun) şi seara, însă nu mai mult deoarece „licoarea" are un efect uşor laxativ.
După două săptămâni, poţi repeta cura. Pe lângă faptul că-ţi redă vitalitatea şi te răcoreşte în zilele caniculare, borşul este un remediu uimitor împotriva hipertensiunii, varicelor, artritei, depresiei, tuberculozei, intoxicaţiei cu alcool sau cu tutun, bolilor hepatice şi renale.
Tărâţele de grâu conţin vitamine din complexul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. Mai mult, drojdia de bere conţine vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate: seleniu, dar mai ales crom.
Cea mai sigură reţetă!
Ai încercat să faci borş şi nu ţi-a ieşit? Pentru obţinerea unui borş aromat şi sănătos ai nevoie de 500 g tărâţe de grâu, 100 g mălai, o crenguţă cu frunze de vişin, 5 l de apă, 20 g de drojdie, 1 kg de pâine neagră, leuştean.
Faci o maia din 400 g de tărâţe, mălai, drojdie de bere şi apă caldă. O laşi să dospească peste noapte şi, după ce a crescut, o torni într-un vas de sticlă de 20 de litri. Adaugi restul de tărâţe şi apa călduţă şi laşi 6 ore.
Adaugi apă fiartă până ce umpli vasul, apoi pâinea neagră tăiată felii, bine prăjită, şi crenguţa de vişin şi leuşteanul. Amesteci borşul cu o lingură din lemn, acoperi borcanul cu un tifon, şi laşi amestecul să se decanteze o zi.
Apoi poţi folosi borşul. Cu amestecul de pe fundul vasului (hoştină) poţi obţine o serie nouă de borş. Trebuie doar să adaugăm apă fiartă şi să agiţi bine. Laşi amestecul 24 de ore.