Ce alegi pentru sănătatea ta? Unt sau margarină?
Nu e nici un secret din faptul că untul îngraşă. Doar o singură linguriţă de unt poate conţine 35 de calorii. Şi asta din cauză că toţi atomii săi de carbon sunt încercuiţi de atomi de hidrogen, ceea ce înseamnă că el are un nivel de saturaţie ridicat, care în prezent e asociat cu bolile cardiovasculare. Margarina a fost creată din uleiuri vegetale, motiv pentru care ea conţine grăsimi nesaturate, adică atomii ei de carbon au legături duble între ei, iar numărul atomilor de hidrogen legaţi de ei e mai mic.
Din cauză că ea se topeşte prea uşor, oamenii de ştiinţă au fost nevoiţi să o satureze conform Asap Science. Asta înseamnă că au fost adăugaţi mai mulţi atomi de hidrogen în compoziţia margarinei pentru a o întări. Problema e că hidrogenarea se realizează la temperaturi mari, lucru care produce o serie de schimbări.
Mare parte dintre aceste legături duble se află în configuraţii numite „legături cis". În urma hidrogenării, ele ajung să se transforme în „legături trans". Această transformare schimbă modul în care corpul uman procesează şi metabolizează margarina. Ideea e că grăsimile trans scad nivelul de colesterol bun şi îl cresc pe cel al colesterolului rău, lucru care face ca riscul de a suferi de boli coronariene să fie mărit. Partea bună e că unele companii au reuşit să creeze margarină fără grăsimi trans.
Înainte de a cumpăra ceva e bine să vezi ce scrie şi pe etichetă.