Ce riscă copiii care petrec mult timp în faţa televizorului

17 martie 2015
image
Privitul la televizor pe perioade lungi de timp este legat de riscul de ├«mboln─âvire de diabet de tipyl II ┼či maladii cardiovasculareFoto: Hepta

Un studiu desf─â┼čurat pe durata a 30 de ani ├«n Marea Britanie a ar─âtat c─â acei copii care ├«┼či petrec serile uit├óndu-se la televizor au ┼čanse foarte mari ca la maturitate s─â aib─â un stil de via┼ú─â sedentar ┼či probleme de s─ân─âtate, precum diabet ┼či afec┼úiuni cardiovasculare

La sf├ór┼čitul unei zile foarte aglomerate, pentru mul┼úi p─ârin┼úi este foarte u┼čor s─â ia copilul ┼či s─â ├«l a┼čeze pe o canapea ├«n fa┼úa televizorului, pentru a-l ┼úine ocupat, dar oamenii de ┼čtiin┼ú─â avertizeaz─â c─â astfel ajut─â la inducerea unui obicei care ├«i va urm─âri pe micu┼úi pe toat─â durata vie┼úii, informeaz─â dailymail.co.uk, preluat de Mediafax.

Studiul efectuat de cercet─âtori din Marea Britanie, cu o durat─â de 30 de ani, bazat pe informa┼úiile ob┼úinute de la 6.000 de participan┼úi, arat─â c─â modalitatea de petrecere a timpului liber ├«n perioada copil─âriei poate influen┼úa s─ân─âtatea individului timp de decenii, ├«n perioada maturit─â┼úii. Astfel, copiii care petrec mult timp ├«n fa┼úa televizorului vor deveni, cel mai probabil, adul┼úi sedentari, lipsa de mi┼čcare av├ónd implica┼úii negative asupra s─ân─ât─â┼úii lor.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la University College din Londra, care au realizat studiul, ├«i avertizeaz─â pe p─ârin┼úi s─â ┼úin─â seama de concluziile cercet─ârii ┼či s─â ├«┼či ├«ncurajeze copiii s─â aib─â un stil de via┼ú─â mai activ. "Privitul la televizor pe perioade lungi de timp este legat de riscul de ├«mboln─âvire de diabet de tipyl II ┼či maladii cardiovasculare", a declarat profesorul Mark Hamer, expert ├«n s─ân─âtate public─â.

Studiul, realizat pe mii de persoane născute în aceeași săptămână

Studiul s-a bazat pe informa┼úiile ob┼úinute ├«n cadrul programului "1970 British Cohort Study", care con┼úine o cantitate uria┼č─â de date colectate de la mii de persoane n─âscute ├«n aceea┼či s─âpt─âm├ón─â ├«n 1970. ├Än 1980, c├ónd participan┼úii aveau v├órsta de zece ani, cercet─âtorii au realizat un set de interviuri referitor la starea lor de s─ân─âtate ┼či obiceiurile de petrecere a timpului liber. Printre ├«ntreb─ârile puse s-a num─ârat ┼či cea referitoare la timpul petrecut ├«n fa┼úa televizorului, iar responden┼úii aveau trei op┼úiuni de r─âspuns: "niciodat─â", "uneori" ┼či "des".

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au revenit cu ├«ntreb─âri ┼či ├«n 2012, c├ónd participan┼úii la studiu aveau v├órsta de 42 de ani, ┼či i-au chestionat din nou referitor la stilul de via┼ú─â, printre r─âspunsurile date fiind ┼či cel legat de num─ârul de ore petrecute s─âpt─âm├ónal ├«n fa┼úa televizorului. Savan┼úii au descoperit c─â obiceiurile din copil─ârie se men┼úin ┼či ├«n timpul vie┼úii adulte.

Potrivit studiului, 83% dintre participanţii care petreceau mai mult de trei ore zilnic în faţa televizorului la vârsta de 42 de ani urmăriseră "des" emisiuni TV la vârsta de 10 ani. De asemenea, adulţii care urmăreau programe TV cel puţin trei ore zilnic aveau o stare de sănătate slabă sau chiar proastă, cei mai mulţi fiind supraponderali sau chiar obezi. În plus, cei mai mulţi au raportat că taţii lor fuseseră supraponderali.

Genera╚Ťiile viitoare trebuie s─â reduc─â timpul petrecut ├«n fa╚Ťa ecranului

Cercet─âtorii, al c─âror studiu va fi prezentat luni, la conferin┼úa organizat─â de Centre for Longitudinal Study, au declarat: "Dup─â ┼čtiin┼úa noatr─â, acesta este primul studiu care investigheaz─â leg─âturile obiceiului de a sta ├«n fa┼úa televizorului ├«n copil─ârie cu via┼úa de adult, ├«n cazul unui grup reprezentativ de persoane n─âscute ├«n aceea┼či perioad─â. Interven┼úiile privind reducerea timpului de urm─ârire pasiv─â a programelor de televiziune ar trebui s─â fie ┼úintite at├ót asupra copiilor, c├ót ┼či asupra p─ârin┼úilor. Dac─â vom interveni acum at├ót ├«n cazul copiilor, c├ót ┼či al p─ârin┼úilor, am avea o strategie de succes ├«n ceea ce prive┼čte reducerea timpului petrecut ├«n fa┼úa ecranului de genera┼úiile viitoare. Interven┼úiile posibile ar putea ┼úinti ┬źtimpul petrecut cu familia┬╗ ┼či ar putea ├«ncerca s─â ├«nlocuiasc─â urm─âritul pasiv cu activit─â┼úi care pot include utilizarea ecranului ├«n mod activ, cum ar fi unele jocuri video, sau cu activit─â┼úi ├«n aer liber, care ├«ncurajeaz─â mi┼čcarea".

loredana chivu jpg
cub marioara man gheorghe png
2vancea botez jpg
1alexandra stan mihai morar png
Victoria Beckham (4) jpg
bianca dragusanu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg
4 vladimir putin doctor profimedia 0343495914 jpg jpeg
refugiati ucraina jpg
elena udrea png