Ceaiul roşu protejează inima

simeon stalpnicul png

Rooibos, cunoscut la noi sub denumirea de ceai roşu african, este un extras natural, fără cofeină, bogat în antioxidanţi, cu numeroase virtuţi medicinale. Află din revista “Click! Sănătate” de decembrie care sunt beneficiile consumului acestei plante!

Ceaiul rooibos (tufiş roşu) se obţine din frunzele verzi şi lucioase ale arbustului Aspalathus linearis. După procesare, frunzele îşi schimbă culoarea în roşu. În Africa de Sud, locul de origine, băştinaşii consumă ceaiul roşu de mii de ani, datorită proprietăţilor sale medicinale. La noi, este cunoscut mai ales graţie gustului plăcut, iar în ultimul timp a început să fie recomandat de fitoterapeuţi datorită proprietăţilor care ajută la protejarea inimii. 

Sursă generoasă de antioxidanţi

În ceaiul roşu au fost identificate aproximativ 9.000 de flavonoide, multe dintre ele prezente, în general, şi în alte plante. Dintre toţi antioxidanţii pe care îi conţine, 2 sunt mai deosebiţi: aspalatin şi nothofagin, care combat radicalii liberi şi protejează inima. Rooibos este unic tocmai datorită conţinutului de aspalatin, fiind singura plantă de pe glob care conţine acest antioxidant, din ceea ce s-a descoperit până acum. În corpul uman, substanţa joacă un rol protector împotriva compuşilor care pot cauza cancer sau care pot afecta starea celulelor corpului. În plus, acest compus contribuie la reglarea tensiunii arteriale, la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi la menţinerea sănătăţii inimii. De asemenea, ceaiul roşu are un conţinut mare de minerale esenţiale  organismului (calciu, fier, potasiu, magneziu şi zinc), dar şi de vitamine (A, C şi E).

Reduce tensiunea arterială şi colesterolul

Datorită faptului că nu conţine cofeină, ceaiul roşu poate fi băut şi de copii sau de femeile însărcinate, fiind recomandat de unii specialişti chiar în alimentaţia sugarilor cu intoleranţă la lactoză. Graţie conţinutului nutriţional, ceaiul este indicat pentru protejarea sistemului imunitar, reducerea riscului de îmbolnăvire la persoanele cardiace sau care au hipertensiune arterială. Pentru rezultate optime se recomandă consumul de 4-6 ceşti de ceai pe zi, timp de 6 săptămâni. Rooibos conţine crisoeriol, un flavonoid cu proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare care îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi reduce colesterolul. De asemenea, compusul blochează activitatea anumitor enzime care sunt cunoscute ca fiind declanşatoarele unor boli cardiovasculare.

Remediu pentru bolile respiratorii

Ceaiul roşu are şi acţiune bronhodilatatoare, ducând, astfel, la creşterea fluxului de aer la plămâni şi uşurând respiraţia. De aceea, poate fi folosit pentru combaterea simptomelor astmului.

Kanye West si Julia Fox jpg
cub anamaria prodan png
catalin remus avocatul31 jpg
masina culita jpg
cub catalin botezatu png
foto1 catuse badalau INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu jpeg
Studentele și au acoperit părțile intime cu pălăriile jpg
Ceapă
Capture PNG
vladimir putin getty jpg
image
image
image
image
masina culita jpg
Țestoasa Jonathan jpg
Printul Harry jpg
foto1 catuse badalau INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu jpeg
Studentele și au acoperit părțile intime cu pălăriile jpg
catalin remus avocatul31 jpg