Ceașca de sănătate 5 siropuri medicinale ne mențin în formă iarna!
În anotimpul rece, afecțiunile respiratorii sunt la ordinea zilei, pentru că frigul și poluarea slăbesc rezistenţa organismului, favorizând infecţiile. ”În astfel de situații, totdeauna siropurile medicinale sunt o soluţie foarte bună şi la îndemâna noastră, pentru a scăpa de efectele răcelilor: tuse, răguşeală persistentă şi febră.
Sunt persoane care răcesc foarte ușor, iar imunitatea lor este foarte scăzută. Este bine să știm că zestrea noastră genetică este responsabilă de numai 10% dintre boli și restul depinde de noi. De aceea, Farmacia verde a casei trebuie aprovizionată din timp cu siropuri medicinale, care să trateze eficient afecţiunile respiratorii şi avitaminozele, îndeosebi în anotimpul rece”, ne recomandă Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în ” Cartea sănătății tale”. Din lista celor mai eficiente siropuri medicinale fac parte:
Siropul de măceşe: Din fructele acestui arbust se prepară un sirop formidabil pentru efectele terapeutice. Siropul s-a dovedit foarte eficient în stări gripale și în avitaminoze. La prepararea leacului folosim următoarele ingrediente: 100 g fructe uscate de măceşe măcinate (până se obţine o pulbere fină) , 1 kg zahăr, 600 ml apă, sucul unei lămâi şi pastă de propolis, cât un bob de mazăre.
Cum se prepară, cum se administrează: Fierbem apa cu pudra de măceşe timp de cinci minute. După aceea, adăugăm zahărul şi continuăm fierberea încă zece minute. Când compoziţia s-a îngroşat, stoarcem sucul unei lămâi şi adăugăm pasta de propolis, amestecând continuu. Adulţilor li se recomandă zilnic câte două linguriţe de sirop, după mesele principale, iar copiilor li se administrează doar câte o linguriţă pe zi, după micul dejun. Siropul se depozitează la rece.
Siropul de hrean tratează răcelile, tusea seacă şi durerile reumatice. Pentru prepararea unui sirop de calitate, folosim 100 g rădăcină rasă de hrean şi 500 g de miere.
Cum se prepară, cum se administrează: Acest sirop nu se fierbe, ci se obţine prin macerarea ingredientelor timp de 12 ore. După macerare, leacul se păstrează în borcane de sticlă. Doza indicată adulţilor este de trei linguri pe zi, iar pentru copii se recomandă doar trei linguriţe.
Siropul de pătlagină
Prin tradiţie, pătlagina se foloseşte ca expectorant, dar şi ca depurativ cu o arie foarte mare de acţiune. Cu sirop de pătlagină se tratează bronşitele cronice, laringitele, traheitele şi astmul bronşic.
Siropul de pătlagină poate fi preparat în casă şi iarna din următoarele ingrediente : 5 linguri de plantă uscată, 500 g zahăr, sucul unei lămâi şi 600 ml apă.
Cum se prepară, cum se administrează: Fierbem zahărul cu apa până se formează un sirop gros, de consistenţa smântânii. După aceea, adăugăm sucul unei lămâi şi lăsăm siropul să mai clocotească circa trei minute. Separat, fierbem frunzele de pătlagină în 3oo ml apă, timp de zece minute. Strecurăm decoctul obţinut, îl amestecăm cu siropul de zahăr şi-l lăsăm să mai clocotească cinci minute. Siropul se păstrează în sticluţe închise ermetic, care se depozitează în cămară. Se administrează câte două linguri de trei ori pe zi (adulţilor) şi câte o linguriţă, copiilor.
Siropul de scorţişoară, renumit pentru efectele rapide şi pentru aromă, tratează răcelile, febra, tusea şi artrozele. La prepararea acestui remediu excelent folosim : 500g miere polifloră, 700 ml apă plată şi 2 linguri de scorţişoară.
Cum se prepară, cum se administrează: Fierbem apa cu scorţişoara timp de cinci minute, adăugăm mierea şi lăsăm să mai fiarbă încă trei minute. Doza indicată adulţilor este de trei linguri pe zi, iar pentru copii, de două linguriţe.
Siropul de ridiche neagră este un remediu foarte eficient care combate tusea persistentă. Pentru preparare, folosim 1 ridiche neagră mare, 4 linguriţe de zahăr şi 2 linguriţe de miere.
Cum se prepară, cum se administrează: Este un leac care se prepară foarte repede :Tăiem o ridiche mare în două jumătăți. Din fiecare jumătate scobim trei-patru linguriţe de miez, iar în spaţiul gol turnăm câte două linguriţe de zahăr şi una de miere. Lăsăm cele două jumătăţi de ridiche umplute cu zahăr şi cu miere să se macereze timp de 12 ore. După acest interval, se consumă sucul obţinut după macerare : pentru adulţi, doza indicată este de trei linguri de concentrat pe zi, iar pentru copii, de trei linguriţe.
Siropul din muguri de brad este o „vedetă” în categoria acestor tonice, fiind indicat persoanelor cu probleme respiratorii cronice.
Este remarcabil efectul acestui remediu în viroze, însoţite de tuse persistentă. Pentru preparare, folosim 1 kg de muguri de brad uscaţi, 2l de apă, 1 kg de zahăr şi sucul unei lămâi.
Cum se prepară, cum se administrează: Fierbem mugurii de brad uscaţi în apă, până când aceştia se înmoaie. După aceea, lăsăm decoctul obţinut la macerat împreună cu mugurii, timp de 24 de ore. În următoarea etapă, strecurăm acest decoct concentrat, storcând şi mugurii foarte bine. La un litru de lichid adăugăm un kg de zahăr. Punem siropul să fiarbă la foc potrivit şi amestecăm foarte bine, până când acesta se îngroaşe. Când este gata, adăugăm sucul unei lămâi, amestecăm bine compoziţia cu o lingură de lemn şi lăsăm siropul să se mai răcească. Turnăm siropul (călduţ) în sticle pe care le închidem ermetic şi le depozităm la rece. Siropul se consumă amestecat cu ceai: câte două linguriţe de trei ori pe zi.