Ceașca de sănătate: Arnica este prețuită pentru uimitoarele sale virtuți tămăduitoare


    Arnica tratează o varietate de boli grave
Arnica tratează o varietate de boli grave

Arnica, o floricică plăpândă, galbenă precum aurul, este prețuită de secole pentru uimitoarele sale virtuți tămăduitoare. Studiile efectuate de nutriționiști au scos în evidență că principiile imunostimulatoare ale plantei prezintă avantajul că nu se degradează în timpul digestiei așa cum se întâmplă în cazul altor plante precum: vâscul, mărul lupului sau cânepa codrului.

În fitoterapie se folosesc mai mult florile

În fitoterapie se folosesc mai ales florile şi mai puţin frunzele sau rădăcinile. Pentru ca puterea tămăduitoare a florii să fie maximă, aceasta se culege mai ales când vremea este însorită, între orele 11 şi 13. Floarea de arnică este foarte valoroasă pentru că are în compoziţie mai bine de 50 % dintre substanţele active: helenina (cea mai importantă) alături de uleiuri volatile, acizii cafeic şi fumaric, inulina şi timolul. Împreună, aceste substanţe au efecte terapeutice dovedite: antiinflamatoare, antiseptice, antidepresive, antibacteriene, sedative şi cicatrizante.

Opiniile specialiștilor

Un studiu recent realizat de specialiştii în fitoterapie precizează că arnica, o plantă reprezentativă pentru flora ţării noastre, este un remediu ideal pentru migrene, convalescenţe după şocuri fizice şi psihice şi pentru stimularea imunităţii. Arnica este recomandată de specialiști în tratamentul multor boli ale sistemului nervos central și amintim paraliziile, semiparezele și epilepsia posttraumatică. De un mare ajutor s-a dovedit tratamentul cu arnică în ateroscleroza cerebrală, ca tonic cardiac, vasodilatator cranian și hipotensiv.   

Tratamentul cu tinctură

După orice fel de traumatism, când tonusul psihic este în scădere, iar capacitatea de apărare a organismului este diminuată, tratamentul cu tinctură de arnică face minuni. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă să se respecte cu stricteţe doza uzuală prescrisă de producător. În mod firesc, cine vrea să combată  bronșitele, viroza pulmonară, faringita, ateroscleroza, atacurile de cord, infecțiile de tot felul, dar și depresiile psihice sau isteria, este bine să apeleze la ajutorul tincturii de arnică (o linguriță diluată într-o jumătate de pahar de apă sau de ceai de gălbenele, de 3 ori pe zi).

Combate guturaiul, gripa şi viroza pulmonară

Tratamentul cu tinctură combate guturaiul, gripa și viroza pulmonară. În acest caz, se administrează câte 50 de picături de tinctură diluată într-o jumătate de pahar cu infuzie de mentă, de trei ori pe zi. 

Stimulează imunitatea

În curele de stimulare a imunităţii, în migrene şi în accidente vasculare , bolnavul trebuie să urmeze trei cure succesive cu tinctură de arnică pe an. O astfel de cură durează 20 de zile, urmată de o pauză de zece zile. Terapeuţii apreciază că, pentru creşterea imunităţii, arnica este chiar mai puternică decât echinacea.

Infuziile, eficiente în traumatismele craniene

În traumatismele craniene, urmate de dureri, infuziile din flori de arnică sunt foarte eficiente, iar oamenii de ştiinţă caută explicaţii în această privinţă.

Combate şi răguşeala

Infuzia de arnică este eficientă în cazul laringitelor şi traheitelor. În astfel de situaţii, de beneficiile infuziei pot profita  soliştii, deoarece licoarea protejează corzile vocale , muşchii laringelui şi combate răguşeala.

Tratează hipertensiunea şi insuficienţa coronariană

În astfel de afecţiuni, specialiştii recomandă tratamentul cu pulbere de arnică, care măreşte viteza de circulaţie a sângelui în vasele coronariene. Zilnic, se administrează 0, 5- 0,25 g de pulbere de trei ori pe zi.

Previne insomnia şi palpitaţiile 

În aceste probleme de sănătate, pulberea de arnică este un remediu dovedit. Se recomandă câte un vârf de cuțit de pulbere seara, cu o  oră înainte de culcare. 

Reţetele săptămânii: cum se prepară, cum se administrează

Înfuzia de arnică

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă rasă de flori uscate de arnică  şi 250 ml de apă clocotită. După o infuzare de trei minute, ceaiul se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici.

Uleiul de arnică

Se toacă mărunt cinci linguri de flori proaspete şi se pun într-un borcan. Deasupra se toarnă  200 ml de ulei de măsline . Vasul trebuie să stea la soare timp de trei săptămâni; după acest interval,  uleiul se filtrează printr-un tifon. Leacul se păstrează în sticluţe închise la culoare  şi se foloseşte pentru cicatrizarea rănilor. 

Tinctura de arnică

Se toacă florile proaspete de arnică şi se pun într-un borcan, fără ca acestea să fie presate. Deasupra se toarnă alcool de 70 de grade  până se umple borcanul: Apoi, acesta se închide ermetic şi ingredientele se lasă la macerat timp de zece zile. După acest interval, lichidul se strecoară şi se toarnă în sticluţe închise la culoare, ca şi în cazul uleiului de arnică. 

Pulberea plantei

Florile uscate de arnică (una-două farfurii) se macină în râşniţa de cafea. Pulberea obţinută se cerne printr-o sită deasă şi se păstrează în pungi de hârtie la loc uscat.

Bine de ştiut!  

  • Preparatele cu arnică nu se administrează copiilor sub vârsta de trei ani, dar nici femeilor gravide. 
  • Când sunt proaspete, florile de arnică nu au miros plăcut. După uscare, acestea capătă o aromă deosebită.  
FotoJet jpg
cub andi moisescu olivia steer png
FotoJet (1) jpg
cub amal george cooney png
cub anamaria prodan png
horoscop zilnic 16 februarie jpeg
cub cristina spătar png
kate middleton   GettyImages 1446352862 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
concediu ingrijirea copilului jpg
foto1 ultimul sateanB jpg
shutterstock 2097257428 jpg
moaste  sever gheorghe jpg
mititelu jr 4 jpg
calendar ortodox 2021 6 decembrie sf ierarh nicolae icoana de gabriel toma chituc jpeg