Ceaşca de sănătate: Hidromelul, o băutură milenară ne promite sănătate şi tinereţe
Hidromelul, o băutură delicioasă, pe bază de miere polifloră de albine şi polen, este un remediu străvechi renumit pentru efectul de reîntinerire.
Nu se cunoaşte cu exactitate originea acestei licori miraculoase, dar popoarele din vechime recunoşteau calităţile excepţionale ale ingredientelor din care se prepară băutura zeilor, cum i se mai spune hidromelului.
Licoarea era preferată la ospeţele aristocraţilor din acele vremuri, dar era degustată cu poftă şi de oamenii obişnuiţi din Europa până în Orient şi în ţările Africii. În secolul al XV-lea, cronicarii străini care vizitau Ţările Româneşti scriau că localnicii consumau puţină apă goală; în schimb, aceştia preţuiau berea, vinul şi mai ales miedul, recunoscut ca panaceu universal al Evului Mediu. Şi hidromelul şi-a păstrat renumele de panaceu şi în secolele următoare.
Unii cercetători apreciază că această băutură slab alcoolizată, cu o aromă foarte plăcută, slab acidulată şi energizantă, ar fi originară din Babilon. La vremea aceea, cu mai bine de 4000 de ani în urmă, se ştia că hidromelul grăbeşte vindecarea rănilor, că este un leac pentru redobândirea poftei de mâncare şi de viaţă, fiind un remediu dovedit contra sterilităţii şi impotenţei.
Există şi o altă opinie: alţi cercetători au ajuns la concluzia că hidromelul ar fi originar din India, iar vârsta lui depăşeşte 6.000 de ani. De atunci, au beneficiat de puterile vindecătoare ale băuturii milenare mii şi mii de persoane bolnave. În ţara noastră, băutura este cunoscută frecvent sub numele de mied, fiind apreciată ca un leac străvechi pentru numeroase suferinţe trupeşti şi pentru păstrarea tinereţii.
Analizată cu aparatură modernă, s-a constatat că băutura este un cocteil de vitamine, de enzime şi de hormoni naturali, ajutând la revigorarea activităţii hormonale şi la reîntinerire. Toate aceste atuuri se datorează substanţelor active din compoziţia băuturii, „un valoros izvor de sănătate" : apa biologică şi peste 400 de substanţe nutritive care păstrează trupul tânăr şi sănătos. Printre acestea se numără : vitaminele C, A, D şi K, complexul B ( în cantităţi semnificative), alături de minerale precum : potasiul, calciul, fosforul, magneziul, cromul şi iodul.
Beneficiile hidromelului pentru sănătate
- Hidromelul este apreciat pentru calităţile lui energizante ;
- Licoarea stimulează circulaţia sanguină;
- Este de mare ajutor convalescenţilor şi persoanelor care nu au poftă de mâncare ( se recomandă câte o jumătate de pahar de licoare cu 20 de minute înaintea fiecărei mese principale).
- Băutura este utilă femeilor care suferă de frigiditate, dar şi bărbaţilor, în cazul impotenţei sexuale;
- Completează carenţele de minerale şi de oligoelemente în cazul persoanelor anemice, deoarece elixirul are în compoziţie mineralele conţinute de cele două ingrediente: mierea şi polenul (se bea câte o jumătate de litru de hidromel pe zi, iar cura durează 20 de zile).
- În cazul menopauzei premature, se recomandă o cură de 60 de zile cu hidromel; zilnic se bea câte un pahar de licoare pe stomacul gol, înaintea fiecărei mese principale.
Reţetele săptămânii
Hidromelul clasic
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: 1 litru de apă de izvor sau apă plată, 6-8 linguri de miere polifloră lichidă, o jumătate de linguriţă de polen
Preparare: Într-o sticlă de un litru se pune mierea şi o jumătate de linguriţă de polen de albine. Peste cele două ingrediente se toarnă apa. Vasul se închide ermetic şi se lasă la macerat, la temperatura camerei, timp de doua zile; în acest timp, vasul se agită de trei, patru ori pe zi.
Pentru efectele energizante, tonice şi afrodisiace se consumă câte două-trei pahare pe zi, îndeosebi pe stomacul gol.
Hidromel cu fructe
Ingrediente: 1 kg fructe bine coapte (caise, cireşe amare, vişine) la 1 litru de apă şi 300 g miere polifloră, o jumătate linguriţă cu polen.
Preparare: Fructele se fierb în apă; apoi aceasta se mai răceşte până la 45 grade. După aceea, 1 kg de fructe zdrobite se pun într-o damigeană; peste acestea se adaugă trei litri de apă în care se dizolvă 900 g miere polifloră şi polenul. Ingredientele se macerează timp de două luni la o temperatură de 20 de grade. Pentru efectele tonice şi energizante se consumă câte două pahare pe zi. Calitatea hidromelului creşte în funcţie de vechime.