Ceaşca de sănătate :Levănţica are efecte curative remarcabile

Ultima actualizare:

    Infuzia de lavandă, un remediu pentru zeci de afecțiuniSursa foto: româniatv.net
Infuzia de lavandă, un remediu pentru zeci de afecțiuniSursa foto: româniatv.net

Deși multe persoane apreciază levănțica doar pentru faptul că este ”spaima moliilor”, această plantă aromatică are efecte curative remarcabile și tratează mai bine de 70 de boli! Cu toate că este puţin cultivată şi valorificată terapeutic, s-a constatat că uleiurile esenţiale obţinute din inflorescenţele plantei sunt mult mai valoroase decât numeroase medicamente de sinteză.

Chiar dacă lavanda este folosită ca plantă medicinală din vremuri îndepărtate, proprietăţile terapeutice ale uleiului eteric, extras din această plantă, au fost descoperite la începutul secolului  XX.

„Deşi este folosită intens în industria cosmetică, levănţica este  apreciată şi ca plantă medicinală, iar în aplicaţiile terapeutice se folosesc mai ales florile. Planta are proprietăţi sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice, sudorifice, antiinflamatoare şi cicatrizante, de ajutor într-o varietate de boli”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul:” Să profităm de proprietățile terapeutice remarcabile ale lavandei!”  

Mii de tone de lavandă se foosesc pentru extragerea uleiului eteric

Pe plan mondial, mii de tone de lavandă se folosesc pentru extragerea uleiului eteric prin distilare sau se usucă în camere bine aerisite. În compoziţia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator. Printre substanţele active ale lavandei se regăsesc substanţele amare, acidul acetic, taninul şi cineolul, substanţele minerale, care atribuie lavandei virtuţi vindecătoare pentru mai bine de 70 de boli.   

Tratează afecţiunile sistemului nervos

Terapiile cu preparate din lavandă au proprietăţi calmante şi sunt indicate în stări de neurastenie şi de isterie, în afecţiuni cauzate de situaţii tensionate, dar şi de stresul psihic, de melancolie sau de anxietate. În astfel de cazuri, lavanda se foloseşte sub formă de pulbere uscată, prin măcinarea plantei cu râşniţa de cafea. Praful obţinut se păstrează într-un borcan închis ermetic. Se administrează câte o linguriţă de trei-patru ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă, după care se bea puţin ceai, iar cura durează 21 de zile.

Lavanda combate unele forme de cancer

În ultimii 25 de ani, cercetătorii și-au îndreptat atenția asupra unor substanțe care se regăsesc în extractul de lavandă -limonenul  și alcoolul perilic. Cercetătorii apreciază că aceste substanțe pot să combată mai multe forme de cancer.

Infuzia alungă insomnia și agitația nervoasă 

După numeroase cercetări, specialiștii au ajuns la concluzia că infuzia de lavandă  alungă insomnia, agitația nervoasă și induce un somn odihnitor. Infuziile se prepară din două linguriţe de flori uscate de levandă, care se infuzează timp de zece minute în 250 ml de apă clocotită. Zilnic, se beau câte două-trei ceaiuri îndulcite cu puţină miere.

Tinctura de lavandă, benefică pentru insomnia cronică

Tinctura  de lavandă tratează cu succes insomnia cronică. Acest remediu se poate prepara şi în casă din 100 g flori uscate care se macerează în 500 ml de alcool de secară, vreme de 14 zile. După ce se strecoară, tinctura se toarnă în sticluţe care se închid ermetic, apoi se depozitează într-un loc întunecos. Se administrează câte patru linguriţe pe zi ( fiecare linguriţă se diluează în 100 ml de apă fiartă şi răcită) sau se foloseşte sub formă de comprese aplicate pe tâmple în cazul persoanelor deprimate sau stresate.  

Infuzia reglează funcţiile ficatului

De-a lungul timpului, pentru funcționarea normală a ficatului și a verzicii biliare, terapia cu infuzie de levănţică şi-a dovedit o eficienţă remarcabilă. În astfel de afecțiuni, se administrează câte două căni de infuzie pe zi, iar licoarea contribuie la eliminarea bilei. În acelaşi timp, se folosesc şi compresele. În acest caz, se prepară un amestec din două părţi de ulei de lavandă şi o parte de alcool cu care se stropeşte o pânză care se aplică pe ficat. Tratamentul se repetă un interval de 20 de zile pe lună. Totodată, aceste comprese sunt eficiente şi pentru calmarea colicilor abdominale şi a balonărilor.    

Uleiul de lavandă, calmant pentru afecţiunile cardiace

În afecţiunile cardiace, datorită proprietăţilor sedative, specialiștii  recomandă uleiul de lavandă, (câte trei picături turnate pe un cub de zahăr, seara, înainte de culcare). De asemenea, uleiul de lavandă se foloseşte pentru masajul toracelui şi braţului stâng, pe toată lungimea acestuia. În acest caz, manevrele trebuie efectuate de persoane competente, care să acţioneze cu blândeţe. Tratamentul normalizează funcţiile inimii şi nivelul hipertensiunii arteriale şi trebuie urmat 12 zile  pe lună.   

Uleiul de lavandă, remediu excelent pentru migrene

Cercetările susținute au dovedit că uleiul esenţial de levănţică este unul dintre cele mai eficiente remedii la îndemână pentru combaterea migrenelor. Specialiştii recomandă ca la apariţia primelor simptome, persoanele care sunt chinuite de migrene să amestece două picături de ulei esenţial de levănţică cu o linguriţă de miere. În cazul în care migrenele sunt frecvente şi însoţesc starea de depresie este indicată  o linguriţă de pulbere de levănţică pe care bolnvul trebuie s-o ţină sub limbă cinci minute, apoi s-o înghită cu ceai călduţ. Terapia se repetă de trei ori pe zi.  

Ceaiul de lavanda tratează durerile de stomac

Polifenolii conținuți de lavandă au puterea să distrugă bacteriile din stomac, responsabile de digestia lentă și de apariția arsurilor stomacale. Cine are astfel de probleme trebuie să bea ceai de lavandă sau să folosească planta în amestec cu diverse alimente, deoarece le conferă acestora un gust deosebit și, în același timp, tratează și problemele digestive.

Contraindicaţiile ceaiului de lavandă

Cercetătorii precizează că lavanda nu este indicată în primele trei luni de sarcină

Consumată în dozele recomandate, lavanda nu are efecte adverse 

Reţetele  săptămânii

Preparate din lavandă

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia: Într-o cană cu apă fierbinte, se pune la infuzat o linguriţă de flori de lavandă. După 15 minute, infuzia se strecoară și se bea îndulcită cu puţină miere şi amestecată cu patru-cinci picături de  suc de lămâie. Ceaiul acesta induce o stare de  calm şi de linişte, mai ales când este consumat seara, înainte de culcare. Infuzia este la fel de eficientă în tratamentul afecţiunilor renale, deoarece măreşte diureza. În acest caz, se recomandă câte două căni pe zi.   

Infuzie, dintr-un amestec de plante

Infuziile preparate dintr-un amestec de plante: flori de lavandă, de tei, de sulfină şi de captalan (câte o linguriţă din fiecare) sunt indicate persoanelor depresive, care trebuie să consume câte două căni de ceai pe zi. De asemenea, infuzia este eficientă în afecţiuni hepatobiliare, contribuind la eliminarea bilei.  

Tinctura preparată în casă

Există mai multe reţete de preparare a ticturii. Vă prezentăm o reţetă  la îndemână: Într-o sticlă de 500 ml, se pun patru linguri de plantă, peste care se toarnă alcool, până la umplerea sticlei. Ingredientele se lasă la macerat timp de 14 zile, iar după aceea lichidul obţinut se filtrează. Se administrează câte 20 de picături de trei ori pe zi, în cazul tulburărilor abdominale (în cum ar fi gastrita).    

image
image
image
image
image
image
Dinu Săraru Fopto Mediafax Toni Salabasev jpeg
pacific insula istock jpg
sofer pexels jpg
Dinu Sararu lansare carte Adela Marculescu jpg
bataie publica1 jpg
oameni mormant navalnii jpg
primele femei agent de circulatie din romania colaj facebook jpg
2 croissant jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net