Ceaşca de sănătate/ Ştiţi că băuturile din praz au efecte vindecătoare ?

image
Prazul este o legumă uşor de găsit în pieţe şi uşor de preparat. (Foto: Click!)

Prin tradiţie, prazul (Allium porrum) are o istorie de mai bine de 4000 de ani. În timp, terapeuţii au descoperit numeroasele virtuţi medicinale ale gustoasei legume.

Există dovezi certe că asirienii, chinezii şi egiptenii apreciau populara legumă atât pentru valoarea culinară, cât şi pentru cea terapeutică. Istoricul Herodot, poetul şi rapsodul Homer sunt alte personalităţi legendare, care au precizat în scrierile lor cât de valoros este prazul pentru sănătatea omului.

Şi faraonul Keops a lăudat virtuţile legumei într-o manieră originală : în semn de preţuire, el îi recompensa pe cei mai viteji războinici ai săi, oferindu-le mănunchiuri de praz. În schimb, Plinius cel Bătrân semnala în cartea sa „Istoria naturală", că împăratul roman Nero îşi îngrijea vocea consumând praz în anumite zile în fiecare lună. În timp, Hippocrate, cel mai vestit medic al Greciei Antice, considerat părintele medicinei, semnala că, datorită efectelor emoliente, expectorante şi pectorale, testate în timp de mii de bolnavi, prazul aduce o varietate de beneficii organismului.

Prazul conţine numeroase elemente nutritive cu proprietăţi vindecătoare : vitamine (A, C, E, Complexul vitaminic B), hidraţi de carbon, precum şi minerale : fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, mangan, siliciu şi zinc. .Frunzele verzi sunt foarte bogate în caroten şi conţin de două ori mai multă vitamina C, decât partea albă a legumei.

De asemenea, această „Vedetă vegetală" este o bună sursă de potasiu. Datorită proprietăţilor terapeutice, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, precizează : „Recomand terapia cu praz suferinzilor cardiaci, renali, hepatici şi reumatici. Prazul reduce nivelul colesterolului „rău", combate retenţia de apă din ţesuturi şi acidul uric, fiind un tonic pentru sistemul nervos.

O cură cu sirop din praz face minuni: descongestionează sistemul respirator, fiind benefică în :faringite, bronşite, răguşeală, tuse şi în angine. Zilnic, se consumă câte o lingură de sirop după mesele principale. În schimb, în caz de cistită, de artrită, în afecţiuni hepatice sau renale este benefic decoctul de praz". Totodată, prazul regleză tensiunea arterială : conţinutul bogat în potasiu favorizează diureza ce scade şi reglează tensiunea arterială. Magneziul, fosforul şi acidul folic din compoziţia apreciatei legume ajută sistemul nervos şi cresc puterea de concentrare şi de memorare a copiilor în perioada de creştere. O cură cu preparate din praz purifică organismul şi elimină toxinele, curățând colonul.

Reţetele săptămânii

Decoctul de praz

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: Trei tulpini de praz şi apă. Tulpinile se toacă mărunt, apoi se adaugă o cantitate egală de apă . Ceaiul se fierbe timp de 20 de minute la foc mic. Apoi, se lasă vasul acoperit, până la răcire şi se strecoară. Se consumă câte trei căni pe zi, un interval de zece zile.

Siropul de praz

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 500 ml decoct de praz şi 400 mg de zahăr brun.

Ingredientele se pun la fiert, la foc mic, până când compoziţia capătă consistenţa smântânii. Siropul se toarnă cald în sticle ce se închid ermetic. Siropul se păstrează la rece şi se administrează câte două linguriţe, după mesele principale.

cub ionita si viorica de la clejani (1) png
cub andreea berecleanu eva zaharescu png
FotoJet (1) jpg
colaj loredana groza jpg
Athos Salome jpg
cub cristian arsinel png
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Funeralii Alexandru Arșinel FOTO Inquam / George Călin
Soldati ucraineni se adapostesc in timpul unui bombardament in Lyman- razboi Ucraina FOTO Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia
image
image
image
image
colaj mormant elisabeta a II-a
florin zalomir
calendar ortodox 2021 04 octombrie sfantul mucenic ierotei episcopul atenei png
gaze Sursă foto: Profimedia
index webp
foto 1 bec economic jpg