Cele mai importante simptome ale cancerului de intestin gros
Orice schimbare apărută în tranzitul intestinal, constipaţia sau diareea prelungită, sunt semne de îngrijorare. De asemenea, lipsa poftei de mâncare, oboseală extremă, fără o cauză evidentă, senzaţia de eliminare incompletă a materiilor fecale, balonarea sau durerile abdominale, prezenţa de sânge în scaun, dar şi scaune foarte întunecate la culoare, toate aceastea ar trebui să te trimită la medic.
Una dintre cele mai simple metode de depistare existentă în acest moment este testul hemocult. Acest test este neinvaziv şi nu presupune niciun fel de intervenţie medicală, având drept scop depistarea prezenţei unei sângerări ascunse în scaun, un indicator foarte util în diagnosticarea precoce a unor afecţiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros.
Prezenţa sângelui în scaun poate fi un simptom al cancerului intestinului gros sau rectului, însă nu toate sângerările de acest fel sunt cauzate de cancer. Afecţiunile care pot duce la prezenţa de sânge în materiile fecale includ: hemoroizii, colita ulcerativă, fisurile anale, ulcerul duodenal. De aceea, este important ca pacienţii să discute cu medicul lor de familie despre aceste investigaţii şi despre cum se poate realiza testul hemocult. Iar analizele trebuie făcute regulat.
„Am decis să dedicăm luna martie informării publicului asupra importanţei unui control anual, în special pentru persoanele peste 50 de ani. Astfel, pe tot parcursul lunii martie se derulează o campanie de informare a publicului cu privire la cancerul intestinului gros şi la metodele de depistare precoce a acestei boli", a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. Mai multe detalii pe www.invingemcancerul.ro.