Creierul uman începe sa dea «rateuri» mai devreme decât se credea până acum


    Creierul ne «lasă» începând de la 45 de ani. (Foto Shutterstuck)
Creierul ne «lasă» începând de la 45 de ani. (Foto Shutterstuck)

Specialiştii credeau, pana recent, ca degradarea functionalitatii creierului incepe pe la varsta de 60 de ani. O cercetare recenta arata insa ca lucrurile nu stau chiar asa. Creierul incepe sa sufere de pe la 45 de ani de pierderi de memorie; este afectata inclusic capacitatea de a gandi rational.

Acest rezultat a fost obtinut in urma unui studiu care a durat ani de zile, efectuat de o echipa de cercetatori de la University College din Londra condusa de Archana Singh-Manoux. Rezultate au fost publicate in British Medical Journal.

Echipa de cercatatori a efectuat pe o perioada de 10 ani teste de memorie, stapanire a vocabularului si de rationament asupra unui grup de 7000 de persoane din Londra. Grupul era alcatuit din 5198 barbati si 2192 femei.

La ce concluzie au ajuns cercetatorii? Capacitatea de a gandi rational si memoria scad cu 3.6% atat la barbati cat si la femei intre 45 si 49 de ani. Intre 65 si 70 de ani a fost masurata o scadere si mai accentuata: de 9.6% la barbati si de 7.4 % la femei.

Echipa de cercetatori efectueaza studii ulterioare care sa ajute la identificarea eventualilor factori de risc in degradarea functionalitatii creierului, astfel incat sa purem preveni sau, de ce nu, chiar opri aceste efecte negative.

Cătălina

Oana Curceanu este prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Instituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro.

Rares Prisacariu 3 Romanii au talent foto Pro TV jpg
10 dana budeanu verdict stil carmen bruma si mircea badea jpg jpeg
serban pavlu captura podcast la mijloc jpg
Charles, William și Harry jpg
Zodia care se îndrăgostește în luna februarie. Sursă foto: Pixabay
Demi Rose s a fotografiat într o ținută sumară jpg
vedete jpg
cub vali vijelie png
image
image
image
image
image
image
maxresdefault jpg
gabriel mardale jpg
calendar ortodox 2021 30 ianuarie trei ierarhi mihai coman jpeg
case ieftine ungaria jpg
wild bear selfie Colorado  jpg
Iarna extremă a făcut victime în Afganistan jpg