Depresia - cât de periculoasă e şi cum se tratează

image

Potrivit studiilor, un român din cinci s-a confruntat, la un moment dat, cu depresia – fie personal, fie prin intermediul cuiva apropiat. Foarte puţini ştiu însă cum să abordeze corect această problemă şi neglijează mersul la medic.

Cum se manifestă. Depresia se manifestă diferit de la o persoană la alta, simptomele variază ca intensitate şi mod de manifestare. Florian Koleci, psihiatru al Fundaţiei Estuar şi terapeut cu formare cognitiv-comportamentală, spune că starea de oboseală accentuată, astenia, scăderea interesului faţă de activităţi care înainte făceau plăcere, tendinţa de izolare, modificarea apetitului, stările de tristeţe şi insomniile sunt principalele simptome ale depresiei.

Cât de periculoasă e. Netratată, depresia vine cu o serie de riscuri: randament scăzut la serviciu, deteriorarea relaţiilor cu cei din jur, probleme cu greutatea, risc crescut de suicid, de consum de alcool şi droguri, declanşarea unor probleme de sănătate.

Cum se tratează. Potrivit psihiatrului Florian Koleci, tratamentul e complex, necesitând şedinţe de psihoterapie, combinate cu medicamente (antidepresive, anxiolitice, timostabilizatoare etc.), deoarece la baza depresiei stă şi un dezechilibru de serotonină, dopamină etc. Sportul creşte starea de bine, dar trebuie dozat în funcţie de nivelul de energie al fiecărei persoane. „În depresii profunde, e greu să efectuezi chiar acţiuni simple, cu atât mai puţin exerciţii fizice grele. Ele pot fi foarte utile în cazul depresiilor uşoare”. 

Cum ne purtăm cu cei care suferă de depresie. Primul lucru important e suportul emoţional. „Acesta constă în înţelegere, răbdare şi căldură. Ascultă cu atenţie, evită să oferi sfaturi la nesfârşit. Nu minimiza şi nu nega problema bolnavului, nu-i spune «adună-te!», «revino-ţi!» sau «lasă că sunt oameni care nu au ce mânca, astea nu sunt probleme». Nu pune presiune pentru a face lucuri pe care nu se simte în stare să le facă. Dacă nu reuşeşte, acest lucru va spori sentimentul de vinovăţie”, explică specialistul. 

Ruxi si Cristi Mitrea Sunt celebru, scoate ma de aici foto Pro TV jpg
cub radu mirica animat gif
cristian tudor popescu arșinel png
FotoJet (1) jpg
woman 4214744 1920 jpg
visarion alexa
prodan (2) jpg
andreea marin si cove jpg
Fosa septica FOTO Shutterstock jpg
Baza militara Mihai Kogalniceanu FOTO Inquam Photos George Calin jpg
image
image
image
image
criza energetica bec econom jpeg
meghan markle 1 jpg
funeralii elisabeta
Louis Mountbatten foto wikipedia jpg
3 cafea shutterstock 1928433047 jpg jpeg
copii sechestrati