Dezinfectează-ţi corect locuinţa ca să nu faci gripă

Ultima actualizare:

Suntem în plin sezon de gripă, afecţiuni respiratorii şi viroze. Pentru a preveni îmbolnăvirile, pe lângă o igienă strictă, va trebui să păstrăm şi curăţenia în casă. Asta nu înseamnă să stai toată ziua cu mătura, mopul şi cârpa de praf în mână, ci să respecţi anumite reguli care vor avea grijă de sănătatea ta.

Deschide geamurile 

Este foarte important ca în locuinţa ta să existe un aer cât mai proaspăt şi cât mai curat. Locuinţa se aeriseşte mai ales dacă ai primit în vizită persoane răcite sau care au contactat anumite viroze sau gripă. 

Nu intra încălţat în casă

Dacă intri încălţat în casă ai putea aduce în locuinţa ta microbi, bacterii şi viruşi. Să nu ai impresia că, dacă ai ghetele curate, riscul este mai mic sau nu există. Aşadar, fă-ţi o obişnuinţă din a te descălţa imediat ce ai intrat în casă. 

Nu pune pe pat hainele cu care ieşi afară 

Hainele cu care ne îmbrăcăm când ieşim afară precum pantalonii, rochiile, blugii, geaca sau paltonul pot fi purtătoare de viruşi contactaţi de la persoane bolnave cu care am intrat în contact. Aşadar, nu este recomandat să laşi hainele pe patuldin dormitor, pe fotolii sau canapele. Imaginează-ţi următoarea scenă: te afli în autobuz, iar lângă tine strănută sau tuşeşte o persoană. Stropii de salivă plini de viruşi ajung pe hainele tale, pe care, când ajungi acasă, le laşi pe patul în care dormi. 

Curăţă telefonul, tastatura şi telecomanda

Telecomanda televizorului, tastatura calculatorului, dar şi ecranul telefonului mobil sunt cele mai murdare obiecte din locuinţa ta. Acestea trebuie dezinfectate periodic folosind detergenţi speciali, soluţii şi sprayuri pe care le găseşti în magazinele de profil. De asemenea, şterge clanţele uşilor cu şerveţele dezinfectante sau cu spirt medicinal. 

Elimină praful

Este foarte important ca în locuinţa ta să nu fie praf. Iar asta pentru că praful poate declanşa alergii. În particulele de praf se regăsesc microbi, bacterii şi acarieni - organisme microscopice care se hrănesc cu celule moarte şi formează colonii în fibrele textile. 

Foloseşte şerveţele din hârtie

Mulţi dintre noi încă mai folosim prosoape de bucătărie din materiale textile. Însă, acestea sunt periculoase pentru sănătate. 

Click! spune

Numărul total al deceselor cauzate de gripă în acest sezon a ajuns la 69. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunțat ieri că încă o femeie a murit din cauza gripei. Pacienta era din județul Olt, avea 41 de ani, suferea și de alte boli și nu fusese vaccinată antigripal. Săptămâna trecută, în România a fost declarată epidemie de gripă.

image
image
image
image
image
image
inghetata jpg
Picnic regele Charles Valea Zalanului 3 iunie 2023 (6) jpg
femeie jpg
Nivel scăzut de serotonină simptome jpeg
Rugăciune cu biblia. Foto Daniel Guță
Tineri telefon FOTO Shutterstock jpg