Dormi puţin? O să te îngraşi!

Ultima actualizare:

Pentru acest studiu, savanţii americani au monitorizat 16 femei şi bărbaţi cu o stare de sănătate bună, care au "trăit" timp de două săptămâni în Spitalul Universitar din Colorado, aflăm de pe siteul Mediafax. Timp de cinci zile, jumătate dintre participanţi nu au avut voie să doarmă mai mult de cinci ore pe noapte, în timp ce membrii din celălalt grup au avut parte de nopţi considerate normale, cu opt sau nouă ore de somn. La sfârşitul acestei perioade, cele două grupuri au făcut schimb de programe, pentru a face acelaşi experiment timp de alte cinci zile.

Cu toţii aveau acces la mese copioase şi alte alimente pe care putea să le mănânce în orice moment ar fi dorit, precum fructe, iaurturi, chipsuri şi îngheţată.În medie, cei care dormeau doar cinci ore pe noapte ardeau cu 5% mai multă energie în comparaţie cu grupul care dormea până la nouă ore, dar ei au consumat totodată mai multă hrană, corespunzând unui procent suplimentar de calorii de 6%.

S-au îngrăşat un kilogram în 5 zile

Cei care dormeau mai puţin mâncau mai puţin la micul-dejun, dar consumau mai multe alimente la cină, introducând în organism, seara, un număr de calorii mai mare decât cel care corespundea oricărei alte mese luate în timpul zilei. Autorii studiului au constatat, totodată, că femeile şi bărbaţii au reacţionat diferit în timpul studiului. Dormind normal, bărbaţii s-au îngrăşat puţin, în timp ce femeile şi-au menţinut silueta. Însă, atunci când au dormit doar cinci ore pe noapte, atât femeile, cât şi bărbaţii s-au îngrăşat, în medie, un kilogram.

Dormi puţin, mănânci mai mult

"Nu lipsa somnului în sine duce la îngrăşare", afirmă Kenneth Wrightt, directorul Laboratorului pentru studierea somnului şi de cronobiologie de la Universitatea Colorado, din oraşul Boulder, coordonatorul studiului. "Dar atunci când nu dormi suficient ai tendinţa de a mânca mai mult decât este necesar, pentru a compensa ", a explicat el.Consumul lor de energie a fost calculat prin măsurarea cantităţilor de oxigen inspirate şi a celor de dioxid de carbon (CO2) expirate.

image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
calendar ortodox 2021 3 iunie sfantul mucenic luchilian png
Alexandru Ioan Cuza
Luna pamant astronaut spatiu FOTO Shutterstock jpg
politie jpg
masina, viteza freepik jpg