Excesele alimentare, pericolul mesei de Paşte
Nu-ţi suprasolicita stomacul şi fierea
Consumul în exces de alimente „grele", precum ouă şi carne, dereglează aparatul digestiv, ducând la apariţia indigestiilor şi a colicilor biliare, care se manifestă prin dureri abdominale, greaţă, vărsături şi febră. Dr. Şerban Damian, nutriţionist la Centrul de Nutriţie Superfit, ne recomandă să consumăm cu moderaţie preparate din miel, ouă (maximum 2-3 pe zi, de preferat doar albuşul), dulciuri şi alcool, deoarece sunt greu de digerat şi aduc un aport foarte mare de calorii.
Găteşte bine carnea de miel
O afecţiune care apare ca urmare a unui consum excesiv de alimente contaminate cu diferite bacterii este gastroenterocolita. Cele mai frecvente simptome care ar trebui să te îngrijoreze sunt lipsa poftei de mâncare, greaţa, vărsăturile alimentare şi, în unele cazuri, apariţia sindromului diareic asociat uneori cu o stare febrilă. Sfatul medicului nutriţionist este acela de a pregăti bine carnea de miel şi de a o consuma împreună cu legume proaspete, sub formă de salate, pentru a favoriza procesele digestive.
Aşa te fereşti de bolile digestive!
„Cel mai la îndemână truc pentru a preveni problemele digestive este asocierea verdeţurilor proaspete la toate preparatele. În felul acesta ne săturăm mai repede mâncând un volum mai mare de hrană, însă cu o cantitate mai redusă de calorii. Este de preferat să nu gustăm prea multe feluri de mâncare la o masă. Eventual se poate începe cu un aperitiv uşor şi un fel principal pe bază de legume şi carne. Desertul ar trebui servit la o distanţă de minimum o oră faţă de masă, astfel încât să poată începe digestia alimentelor consumate la masa principală", recomandă specialistul.