Excizia aluniţelor. La ce riscuri ne expunem?

27 decembrie 2016
simeon stalpnicul png
Excizia chirugical─â a nevilor nu este periculoas─â ┼či nu are repercursiuni asupra s─ân─ât─â┼úii

Excizia aluni┼úelor reprezint─â ├«nc─â un subiect tabu pentru unele persoane, adepte ale convingerii populare conform c─âreia interven┼úia asupra acestor semne ale pielii poate reprezenta un pericol major pentru s─ân─âtate. Doamna doctor Ana Maria Vlad, specialist dermatolog, aten┼úioneaz─â ├«ns─â c─â aceast─â idee este una gre┼čit─â, adev─âratul risc fiind s─â r─âm├ón─â netratat un melanom ÔÇô un cancer de piele foarte agresiv, care se vindec─â dac─â este operat corect ├«ntr-un stadiu incipientm prin excizie chirurgical─â.

ÔÇ×Nu te atinge de aluni┼úe! Nu le scoate! Dac─â r─âm├ón r─âd─âcinile acolo?ÔÇŁ ÔÇô iat─â doar c├óteva dintre aten┼úion─ârile ┼či temerile pe care le-am auzit cel pu┼úin o dat─â ├«n via┼ú─â cu privire la excizia aluni┼úelor. ÔÇ×├Än realitate, ├«ns─â, pericolele legate de interven┼úia asupra nevilor sunt de cele mai multe ori minore, adev─âratul risc pentru s─ân─âtate fiind tocmai posibilitatea ca oric├ónd ├«n timpul vie┼úii o aluni┼ú─â atipic─â s─â fie de fapt un melanom. De┼či reprezint─â un tip de cancer cu o mare rat─â de deces, acesta este ├«n acela┼či timp ┼či cel mai u┼čor de tratat atunci c├ódn este depistat ├«n faz─â incipient─â, prin simpla excizie a aluni┼úei afectateÔÇŁ, a declarat medicul Ana Maria Vlad.

Cum se realizează excizia aluniţelor

Excizia chirurgical─â cu margine de siguran┼ú─â este procedura prferat─â a dermatologilor pentru ├«ndep─ârtarea aluni┼úelor, fiind o interven┼úie extrem de simpl─â, care nu necesit─â spitalizare ┼či dureaz─â maximum 30 ÔÇô 60 de minute. ├Ändep─ârtarea aluni┼úei se face cu anestezie local─â cu xilin─â care ├«┼či face imediat efectul. Poten┼úiala senza┼úie de durere poate reprezenta un motiv de ├«ngrijorare pentru unele persoane, dar din fericire pe durata interven┼úiei pacientul nu va sim┼úi nimic, anestezia av├ónd efect pentru 3 ÔÇô 4 ore. ÔÇ×Leziunea suspect─â se va ├«ndep─ârta integral, cu o mic─â margine de piele aparent normal─â ├«n jur. Fragmentul rezultat va fi trimis la examenul histopatologic, iar zona asupra c─âreia s-a intervenit se repar─â cu c├óteva puncte de sutur─â. ├Än urma procedurii va rezulta o cicatrice de aproximativ trei ori mai mare dec├ót leziunea ini┼úial─â. Cicatricea va trebui ├«ngrijit─â zilnic acas─â, p├ón─â la scoaterea firelor de sutur─â, aceast─â perioad─â fiind cuprins─â ├«ntre 7-21 zile, ├«n func┼úie de localizarea excizieiÔÇŁ, explic─â specialistul dermatolog.

Nu este indicat să scoatem aluniţele suspecte prin alte metode (laser, cauterizare) pentru că acestea ard ţesutul, iar aluniţa num ai poate fi analizată la microscop. Această analiză este necesară, fiind vitală: ea ne spune dacă aluniţa îndepărtată a fost un simplu nev sau era, de fapt, un melanom.

ÔÇ×Excizia chirurgical─â este metoda de ales indiferent de localizarea aluni┼úei (fa┼ú─â, corp). Procedura ├«n sine nu favorizeaz─â r─âsp├óndirea ├«n organism a cancerului de piele, pentru c─â leziunea este scoas─â ├«n totalitate de la ├«nceputÔÇŁ, a completat medicul dermatolog.

Când este indicată excizia unei aluniţe

Excizia unei aluni┼úe este necesar─â atunci c├ónd emdicul o recomand─â, adesea odat─â cu identificarea unor leziuni suspecte clinic sau dermatoscopic. ÔÇ×Sfatul speciali┼čtilor este ca orice aluni┼ú─â nou─â sau care ─â┼či schimb─â forma, culoarea, conturul, dimensiunile saucare s├óngereaz─â chiar ┼či pu┼úin s─â fie prezentat─â unui medic, de preferin┼ú─â dermatolog. ├Än urma unei examin─âri atente, clinice ┼či dermatoscopice, specialistul va putea spune dac─â  este vorba despre o leziune benign─â sau suspect─â, care merit─â extirpat─â pentru a o putea examina la microscop. Acest examen la microscop, numit ┼či examen histopatologic, este singurul care traseaz─â diagnosticulÔÇŁ, a explicat medicul.

Nu este indicată scoaterea preventivă a tuturor aluniţelor, în condiţiile în care de obicei acestea nu pun nici o problemă, nici măcar în cazul aluniţelor traumatizate, indiferent de localizarea lor (faţă, corp, organe genitale).

Dac─â se dore┼čte ├«ndep─ârtarea unor aluni┼úe din ra┼úiuni estetice, pacientul trebuie s─â ┼úin─â cont de faptul c─â orice t─âietur─â pe piele va l─âsa ├«n urma ei o cicatrice. Uneori aceasta poate fi plasat─â strategic ├«n pliurile pielii fiind mai pu┼úin vizibil─â, alteori cicatrica poate fi estompat─â, dar indiferent de localizare ea va r─âm├óne prezent─â pentru tot restul vie┼úii. 

banica vicoveanca jpeg
irina fodor asia express jpg
Screenshot 2022 05 27 211225 png
9 brad pitt si jennifer aniston 1 jpg jpeg
cris ciobanasu vlad gherman png
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
3 helen mirren jpg jpeg
cub nicoleta luciu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet (2) jpg
kate middleton si printul william foto profimedia 11 jpeg
Catedrala Mântuirii Neamului   București (Ianuarie 2022) jpg
calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
BeFunky collage (7) jpg
spital ploiesti png