Frunzele de păpădie, un tonic pentru ficat
Pentru terapeuți, frunzele de păpădie sunt foarte importante, înrucât asigură oganismului surse de betacaroten și de vitamina C, două substanțe benefice pentru sănătate. Totodată, numeroase studii scot în evidență faptul că păpădia ajută la buna funcționare a ficatului.
De secole, terapeuții folosesc păpădia ca tratament pentru diverse boli de ficat și ca un tonifiant al acestui organ. Cercetările recente menționează că planta este o sursă importantă de lecitină. Specialiștii studiază folosirea acestei substanțe ca un posibil remediu pentru ciroză.
Diversele ingrediente din compoziția păpădiei pot stimula producerea de fiere, cea care ajută ficatul să funcționeze corect. Betacarotenul este un puternic antioxidant și poate combate apariția diferitelor forme de cancer și a bolilor de inimă. De asemenea, și vitamina C, un alt antioxidant de valoare prezent în păpădie, ajută sistemul imunitar să lupte cu infecțiile.
Un studiu important efectuat în țările europene arată că persoanele care folosesc preparate din păpădie și consumă mai rar carne au mai puține cazuri de îmbolnăvire de ficat. În același timp, multe cercetări au demonstrat că păpădia este foarte apreciată de vegetarieni. Aceștia pot avea tensiunea mai scăzută și nivel de colesterol redus. Deși dieta lor este în general sănătoasă, cei care o urmează trebuie să asimileze suficiente vitamine, minerale și nutrienți.