Iată ce să mănânci dacă faci sport!
„Este indicat să consumăm paste, orez, cartofi, fructe, cereale, dar şi dulciuri de casă, alimente care dau energia ce va fi folosită în ziua concursului. Carbohidraţii asigură doza de glicogen din ficat, substanţă necesară pentru sistemul nervos şi cel muscular", recomandă Şerban Damian, nutriţionist sportiv.
Cerealele cu lapte, ideale la micul dejun
Cu o săptămână înaintea unui eveniment sportiv, este important să se completeze depozitele de glicogen. Chiar în ziua competiţiei, sunt recomandate alimentele şi băuturile uşor de digerat, dar şi de înghiţit. „O parte dintre sportivi nu pot consuma decât alimente moi, cum sunt bananele. Una dintre opţiuni este şi shake-ul bogat în carbohidraţi, fără prea multe proteine, cum este cel sub formă de pudră care se amestecă cu apă. Acesta hidratează şi energizează", completează nutriţionistul Şerban Damian.
Este indicată şi combinaţia dintre fulgii de ovăz (sau alte cereale) şi lapte, dar şi batoanele concepute pentru a fi consumate înainte de efort. Batoanele sunt bogate în carbohidraţi, dar au un conţinut redus de fibre, grăsimi şi proteine.
Nu uita să bei apă!
Orice sportiv ar trebui să se hidrateze înainte, în timpul şi după antrenament/competiţie, recomandă specialiştii. Având în vedere că fiecare persoană are nevoile proprii de hidratare, important este ca necesarul de apă să fie calculat şi în funcţie de toleranţă şi de intensitatea evenimentului sportiv.
„Înaintea competiţiei este indicată cantitatea de 200 ş 450 ml (1 - 2 pahare) de lichide, care poate fi consumată cu 15-30 de minute înainte de încălzire. Hidratarea este importantă şi în timpul cursei, numai că acum cantitatea de lichide poate fi redusă la 150 - 300 ml, la fiecare 15-20 de minute", recomandă nutriţionistul Şerban Damian.