Infuzia de chimion calmează stomacul
În parabola lucrătorului din Noul Testament, care îndeamnă la bună măsură, la bună judecată şi la bună rânduială, se spune: “chimenul se mănâncă cu pâine”. Aici chimenul (chimionul) e folosit ca simbol; dar primim şi informaţia că, încă din vremurile biblice, acesta făcea parte din alimentaţia omului.
Printre alte elemente, seminţele de chimion conţin lipide, substanţe proteice, substanţe minerale, amidon, glucide, rezine, taninuri, săruri minerale. Datorită uleiului esenţial, chimionul are acţiune carminativă (favorizează eliminarea gazelor din intestin) şi stimulativă a secreţiilor gastro-intestinale. Exercită o acţiune calmantă asupra colicilor intestinale şi fluidifică secreţiile bronşice. Are acţiune antihistaminică, antimicrobiană, antiseptică, astringentă, diuretică, emenagogă, galactogogă, vermifugă. Este un bun calmant al colicilor intestinale şi fluidifică secreţiile bronşice. Deoarece este hrănitoare, supa de chimen, recomandată în dieta celor suferinzi de afecţiuni gastro-intestinale şi pentru prevenirea acestora, poate fi introdusă şi în meniul de post.Sub formă de infuzie, obţinută dintr-o linguriţă fructe uscate la o cană cu apă, se beau două până la trei căni pe zi în afecţiunile gastro-intestinale, mai cu seamă în zilele cu un meniu de sărbătoare.Din seminţele de chimion se poate prepara un delicios lichior cu calităţi terapeutice: 15 g fructe la 100 g zahăr sau miere. Se încălzeşte la foc domol 10-15 minute. După răcire se adaugă 500 ml alcool de cereale de 60º, 100 ml apă sau 500 ml ţuică de prune de 40º. Se lasă la macerat 7 zile, agitând din când în când, după care se filtrează. Se bea câte un păhărel (50 ml) înainte de mesele principale.