Îţi place să mănânci brânză? Atenţie, să nu devii dependent!

Ultima actualizare:

    Brânza conţine caseină, o substanţă care acţionează asupra organismului precum drogurile
Brânza conţine caseină, o substanţă care acţionează asupra organismului precum drogurile

Dependența de brânză este o realitate comparabilă cu cele de droguri, tutun sau alcool, se arată într-un studiu realizat recent de cercetători de la Universitatea Michigan, din Statele Unite.  

Nu este o surpriză pentru marii amatori de brânză, care mărturisesc că nu se pot abține să termine bucata din fața lor sau, mai rău, întreg platoul. Este o dependență care se transformă uneori în obsesie. Știința confirmă pentru prima oară patima unora pentru brânză. Potrivit studiului menționat, dependența de brânză seamănă cu celelalte recunoscute de multă vreme ca dependențe: droguri, fumat sau băutură. Este însă mai puțin nocivă, chiar dacă nu face bine sistemului cardiovascular.

Cercetarea, publicată de U.S. National Library of Medicine, arată de ce anumite alimente dau dependență și nu altele și ce mecanisme chimice și biologice explică această dependență.  Studiul a fost realizat pe baza obiceiurilor alimentare a circa 500 de studenți. A reieșit că alimentul de care sunt dependenți cel mai mult este pizza. De ce? Fiindcă ar conține multă brânză... Dependența alimentară este în primul rând consecința comportamentelor înscrise în gene și care, de-a lungul a zeci de mii de ani și din motive de supraviețuire, i-au făcut pe oameni să prefere, de exemplu, alimente ce conțin cantități importante de grăsimi de origine animală.

Caseina are un efect asemănător drogurilor  

Brânza dă cu atât mai multă dependență, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea Michigan, cu cât conține o proteină care se găsește în toate produsele lactate, caseina. În timpul digestiei, caseina are asupra organismului uman un efect comparabil cu cel al opiaceelor printr-o componentă chimică numită casomorfină. Se știe că brânza este un concentrat de lapte, conținând o importantă cantitate de caseină.  Agenția europeană de protecție alimentară a desfășurat deja un studiu privind efectele casomorfinelor asupra sănătății, care nu a ajuns însă la concluzii clare. Problema care a rămas fără răspuns este dacă o cantitate mare poate trece prin peretele intestinal în timpul digestiei și răspândi în sistemul sanguin, ajungând astfel la creier. Așa încât consumatorii pasionați de brânză nu trebuie să se îngrijoreze, cel puțin deocamdată, dar trebuie să fie avertizați că acest aliment poate acționa ca un drog.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net