La ce temperatură trebuie să ţinem fructele şi legumele ca să reziste mai mult timp
Statistic, anual, aruncaţi peste 60% din fructele şi legumele pe care le cumpăraţi din cauză că se alterează. Experţii britanici au studiat îndeaproape fiecare produs în parte pentru a stabili la ce temperatură trebuie să le depozităm în frigider pentru a rezista o perioadă mai îndelungată. De exemplu, păstârnacul, cartofii şi morcovii pot rezista 26 de săptămâni dacă le ţinem la exact 0 grade.
Este înfiorător cât de multe alimente comestibile ajung anual la lada de gunoi! În Marea Britanie, la o populaţie de 66,5 milioane de suflete (conform recensământului din 2017) se aruncă anual fructe şi legume în valoare de 13 miliarde de lire sterline. Principala cauză a acestei risipe de mâncare este: depozitarea greşită a diferitelor produse. De exemplu, broccoli, conopida, caisele sau cireşele sunt păstrate la 5 grade Celsius, în frigider. Dacă ar ţinute la temperaturi cuprinse între 0 şi 2 grade Celsius, ele ar rămâne nealterate câteva săptămâni bune. Singurele care “supravieţuiesc” la temperaturi de peste 5 grade Celsius, adică pe rafturile superioare ale frigiderului, sunt păstârnacul şi cartofii. Iată la ce temperatură trebuie să ţine fructele şi legumele pentru a rezista mai mult timp!
Păstârnacul ţinut în frigider la 0 grade Celsius rezistă 26 săptămâni
Fasolea boabe păstrată în cămară la 7 grade rezistă 2 săptămâni
Sfecla roşie păstrată la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni
Broccoli păstrat la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni
Varza păstrată la 0 grade în frigider rezistă 4 săptămâni
Morcovul păstrat la 0 grade în frigider rezistă 26 de săptămâni
Conopida ţinută la 0 grade în frigider rezistă 4 săptămâni
Ţelina ţinută la 0 grade în frigider rezistă 8 săptămâni
Porumbul ţinut la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni
Andivele ţinute la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni
Feniculul ţinut la 0 grade în frigider rezistă 8 săptămâni
Usturoiul ţinut la 0 grade în frigider rezistă 30 de săptămâni
Ghimbirul ţinut la 13 grade în cămară rezistă 26 de săptămâni
Salata (Iceberg) ţinută la 0 grade în frigider rezistă 4 săptămâni
Ciupercile ţinute la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni
Ceapa ţinută la 0 grade în frigider rezistă 8 săptămâni
Mazărea ţinută la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni
Cartofii ţinuţi la 7 grade în cămară rezistă 26 de săptămâni
Rubarba ţinută la 0 grade în frigider rezistă 4 săptămâni
Spanacul ţinut la 0 grade în frigider rezistă o săptămână
Ridichile ţinute la 0 grade în frigider rezistă 16 săptămâni
Citeşte şi:
Sfaturi pentru a-ți recăpăta vitalitatea
10 sfaturi ca să te întorci cu bani din concediu
La ce temperatură trebuie păstrate fructele?
Merele ţinute în frigider la temperaturi cuprinse între -1 şi 2 grade rezistă 12-52 săptămâni
Caisele ţinute în frigider la 0 grade rezistă 4 săptămâni
Avocado ţinut la 7 grade în cămară rezistă 4 săptămâni
Bananele ţinute în cămară la 13 grade rezistă 4 săptămâni
Afinele ţinute în cămară la 13 grade rezistă o săptămână
Murele ţinute la 0 grade în frigider rezistă o săptămână
Coacăzele ţinute în frigider la 0 grede rezistă 3 săptămâni
Cireşele ţinute în frigider la 0 grade rezistă 3 săptămâni
Lime ţinut în frigider la 5 grade rezistă 5 săptămâni
Strugurii ţinuţi în frigider la 0 grade rezistă 26 de săptămâni
Grapefruit ţinut în cămară la 13 grade rezistă 8 săptămâni
Pepenele garlben ţinut în cămară la 7 grade rezistă 4 săptămâni
Kiwi ţinut la 0 grade în frigider rezistă 12 săptămâni
Lămâia ţinută la 10 grade în cămară rezistă 26 de săptămâni
Mandarinele ţinute la 5 grade în frigider rezistă 8 săptămâni
Mango ţinut la 13 grade în cămară rezistă 3 săptămâni
Nectarinele ţinute la 0 grade în frigider rezistă 4 săptămâni
Portocalele ţinute la 5 grade în frigider rezistă 12 săptămâni
Rodiile ţinute la 7 grade în cămară rezistă 4 săptămâni
Piersicile ţinute la 0 grade în frigider rezistă 3 săptămâni
Perele ţinute la 0 grade în frigider rezistă 30 de săptămâni
Ananasul ţinut la 10 grade în cămară rezistă 4 săptămâni
Prunele ţinute la 0 grade în frigider rezistă 5 săptămâni
Pomelo ţinut la 13 grade în cămară rezistă 12 săptămâni
Zmerura ţinută la 13 grade în cămară rezistă o săptămână
Căpşunile ţinute la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni
Pepenele roşu ţinut la 10 grade în cămară rezistă 3 săptămâni