Meniul perfect dintr-o zi caniculară. Ce trebuie să mănânci pentru a face faţă temperaturilor ridicate

Pe timpul verii, organismul nostru are alte nevoi nutriţionale. Temperaturile ridicate deshidratează, moleşesc, scad pofta de mâncare, energia.

Pentru a le face faţă, e important să mâncăm corect. Nutriţionistul Şerban Damian ne recomandă să ne bazăm pe fructele şi legumele de sezon şi ne face o propunere de meniu.

Micul dejun

„Nu există reguli generale în ceea ce priveşte prima masă a zilei. În orice caz, recomand alimente sărace în grăsimi şi introducerea în alimentaţie a fructelor şi legumelor proaspete. Poţi să mănânci o omletă preparată fără ulei şi servită alături de legume sau un bol cu iaurt, cereale şi fructe. În locul cafelei, e mai bine să bei un pahar de suc de fructe proaspăt stoarse, care vine cu un aport de vitamine şi minerale. 

Prânzul

E bine să mănânci supe hidratante şi salate cu legume de sezon (roşii, castraveţi, salată verde, morcov etc.). Renunţă la dressinguri grele şi nu adăuga prea mult ulei. Pot fi incluse şi bucăţele mici de carne slabă, de exemplu de vită sau pasăre. „În nici un sezon nu e bine să renunţăm la carne, deoarece organismul are nevoie de proteine, iar cele din carne nu pot fi înlocuite de nici un alt aliment”, spune nutriţionistul. Tot la prânz mai poţi opta pentru peşte sau carne de curcan cu diverse garnituri: orez, mâncăruri cu legume sau paste.

Cina

Ultima masă trebuie să fie mai săracă în calorii, dar şi în cantitate. „O farfurie ideală conţine legume, dacă e posibil crude, împreună cu o sursă de proteine, nu într-o cantitate mare, de exemplu peşte sau brânză”, completează dr. Şerban Damian.

Gustările

Sunt formate din iaurturi slabe, nuci şi seminţe, fructe proaspete, smoothie-uri din fructe, sau chiar o îngheţată simplă, fără topping.

cub mama theo rose carmen harra png
zodii care sunt vampiri energetici jpg
andrei duban apare in serialul wednesday jpg
fiii lui adrian nastase jpg
tanara dezbracata in pat jpg
legatura dintre oana lis si catalin maruta jpg
Brad Pitt (5) jpg
iulia albu si mikaela webp
Screenshot 2022 12 01 at 15 49 17 png
piranha in crisul repede foto Prichici Catalin Facebook 1 jpg
image
image
image
image
Elom Agbegninou jpg
fasole ziua nationala jpeg
Google Doodle 1 Decembrie 2022
Alexis Waldrone si Petunia jpg
fiii lui adrian nastase jpg
alerta meteo