Murăturile, bune pentru digestie
Nici o masă de sărbători, fără o porţie de murături. Aşa ar spune gospodinele care ţin la tradiţii şi la reţetele adunate de-a lungul anilor.
Pe lângă răsfăţul culinar pe care-l oferă, murăturile au însă şi multe proprietăţi benefice sănătăţii noastre. Iată de ce este bine să nu ne lipsească de pe masă.
Ajută digestia
Consumate în cantităţi moderate, murăturile ne aju-tă să avem o digestie bună, iar specialiştii le recomandă în special după o masă pe bază de carne şi grăsimi. Castraveţii muraţi sau alte legume sunt bogate în fibre necesare procesului digestiv şi luptei împotriva cancerului.
Conţin condimente sănătoase
De asemenea, condimentele utilizate de gospodine la prepararea murăturilor sunt foarte importante.
Mărarul este bogat în flavonoizi care ajută foarte mult organismul, seminţele de muştar sunt cunoscute pentru rolul lor important în procesul digestiv, însă, se pare că ele ajută şi la prevenirea Alzheimerului, iar usturoiul are capacitatea de a ţine sub control dezvoltarea bacteriilor în organism.
Sunt sursă de vitamina C
Gogonelele, castraveţii şi varza murată sunt excelente surse de vitamina C în sezonul rece, când legumele şi fructele crude cam lipsesc de pe mesele noastre.
Sunt bogate în antioxidanţi
Castraveţii conţin antioxidanţi, care luptă cu radicalii liberi, implicaţi în procesul de îmbătrânire a organismului. De asemenea, majoritatea legumelor sunt bogate în magneziu şi fier. Aşadar, nu ocoliţi legumele murate.
Ajută la păstrarea unei greutăţi ideale
Murăturile nu sunt un duşman al siluetei. Specialiştii recomandă murăturile în orice dietă datorită numărului mic de calorii. Mai mult, acestea sunt bogate în fibre şi ajută procesul de digestie.
Click! spune
“Murăturile sunt foarte bune, dar le recomand pe cele în saramură, pentru că oţetul poate fi otrăvitor! Leguma murată în sare nu numai că îşi conservă proprietăţile şi vitaminele, dar le şi amplifică. E garnitura perfectă lângă o bucată de carne”, ne-a spus prof. dr. Ghe. Mencinicopschi..