O terapie neaşteptată: beneficiile vinului asupra sănătăţii

Ultima actualizare:

Cele mai multe probleme privind terapia cu vin (enoterapia) pot fi prevenite prin respectarea prescripţiei medicale. Deşi atât în vinul roşu cât şi în vinul alb, cantităţile de fier sunt destul de mici, în jur de 1 mg pentru un pahar obişnuit, acestea sunt foarte bine asimilate.

Cea mai veche atestare a enoterapiei (tratamentul cu vin) în Europa îi aparţine lui Hipocrate, care amintea în lucrările sale despre folosirea vinului la traci în scopuri medicinale, împotriva intoxicaţiilor cu ciuperci şi a unor stări de şoc produse de muşcăturile de şarpe. De asemenea, părintele medicinei recomanda vinul ca pe un tonic al sistemului nervos persoanelor care trăiau cu frica de moarte atunci când se îmbolnăveau.

În epoca romană, efectele vinului asupra unor bolnavi de inimă erau bine cunoscute, iar în epoca medievală vinul era considerat un elixir al tinereţii, care protejează organismul de efectele nocive ale stresului, oboselii şi ale frigului. Până în secolul 18 vinul nu a constituit un pericol pentru sănătate, pentru că efortul fizic foarte intens permitea metabolizarea rapidă a alcoolului şi eliminarea exceselor prin mecanisme renale.

Vinul apreciat pentru substanţele nutritive

Vinul era apreciat pentru aportul crescut de : A, B1, B2 şi de săruri minerale. Acum, în epoca modernă, vinul, ale cărui calităţi terapeutice nu pot fi contestate, poate deveni un duşman pentru sănătatea omului. Antropologii de la Oxford apreciază că efortul fizic depus de om în această epocă este de 18 ori mai redus comparativ cu epocile anterioare. De aceea, un consum excesiv de alcool, de multe ori acesta fiind înlocuit cu băuturi distilate, poate fi o otravă pentru om. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie apreciază că un consum moderat, de vin curat, netratat cu substanţe chimice, poate fi folosit în tratamentul unor boli şi chiar sub formă de cură profilactică împotriva îmbătrânirii.

Cercetările recente, efectuate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Lyon din Paris au dovedit că unele substanţe conţinute în vin şi mai puţin în alcool, pot fi folosite în scopuri profilaxiei bolilor nervoase cu o componentă obsesivă, care sunt moştenite genetic, cât şi în unele forme de schizofrenie. De asemenea, dr. Marie. J. Levant, de la prestigioasa universitate din Lyon, menţiona că cei care consumă ponderat vin, fără să bea vin contrafăcut, obţin rezultate foarte bune la unele teste de raţionament şi nu suferă de nevroze obsesive ori de psihoze schizofrenice,

Alte beneficii ale terapiei cu vin

Consumul moderat de alcool combate efectele colesterolului.

În vinul roşu există un puternic antioxidant, resveratrolul care are efecte anticancerigene. Această substanţă distruge celulele bolnave şi împiedică formarea altor vase de sânge care să hrănească tumoarea.

Resveratrolul acţionează prompt şi combate trombocitele. Prin acest mecanism, acest antioxidant împiedică apariţia infarctului.

Consumat în cantitate mare, vinul roşu poate cauza dureri mari de cap, reduce capacitatea de concentrare, încetineşte activitatea cerebrală şi blochează refelexele.

Un pahar de vin roşu are 85 kcal,iar unul de vin alb conţine 93 de kcal.!

Ultima noutate privind beneficiile vinului

Vinul este un produs miraculos pentru că omorâ celulele canceroase. El este de 10.000 de ori mai puternic decât chimioterapia. Aceasta este concluzia specialiştilor de la Institutul de Ştiinţe în Sănătate-Les Breuleux din Elveţia.

În opinia acestora, vinul are multe virtuţi, dar foarte important este efectul său asupra chisturilor şi tumorilor. Vinul este un remediu dovedit contra cancerului de toate tipurile. Specialiştii renumitului institut de sănătate precizează că această informaţie provine de la unul din cei mai mari fabricanţi de medicamente din lume, care a afirmat că după mai mult de 20 de încercări efectuate în laborator după 1970, extrasele au demonstrat că vinul distruge celulele maligne din 12 tipuri de cancer, printre care cel de colon, de sân, de prostată, de plămân şi de pancreas.

Componentele plantei au dovedit că este de 10.000 de ori mai eficient decât produsul Adriamycin, folosit în chimioterapie, pentru a încetini dezvoltarea celulelor canceroase. Mai mult, această terapie asociată cu extractul de lămâie distruge celulele maligne canceroase, fără să afecteze celulele sănătoase. Specialiştii elveţieni recomandă, de asemenea, atât consumul fructelor, cât şi alte preparate din struguri sub formă de sucuri, de băuturi sau de poduse de patiserie.

După cum au consimţit majoritatea experţilor medicali, consumul zilnic nu trebuie să depăşească 300 ml, chiar dacă pe etichetă se arată un conţinut scăzut de alcool în vin.

Pentru femeile care nu au probleme cardiovasculare sau nevroze, consumul recomandat este de 50-70 ml de vin sec, înainte de masa de prânz.De asemenea, doza sănătoasă de vin demisec, consumată seara, cu o oră şi jumătate înainte de cină, este de 50-70 ml.

Dacă cineva serveşte dejunul la ora 12-12,30, de exemplu, când este minimum de glicemie, persoana nu trebuie să se consume mai mult de 50 ml în timpul mesei .

Prudenţă!

Orice medicament calmant (extraveral, distonocalm) trebuie administrat cu două ore înainte de a bea doza de vin terapeutic. Dar, ideal este ca, în timpul terapiei cu vin, să nu se consume substanţe sedative.

Sucul de struguri-mustul

Cunoscut sub numele de „sânge vegetal", mustul are o valoare calorică de 900 calorii(la un litru). Mustul are un efect diuretic şi ajută la eliminarea bilei.

Cura de must este indicată într-o serie de afecţiuni: intoxicaţii cronice, artrite, constipaţie, hemoroizi, surmenaj fizic şi intelectual, sechele post-hepatice, bronşite, calculoze, tuberculoză, tumori canceroase cu localizare pulmonară şi în afecţiuni ale pielii-dermatoze. Pentru persoanele aflate în convalescenţă, anemici-copii sau bătrîni-, se recomandă 500 ml suc proaspăt de struguri pe zi.

Studiile recente au arătat că la persoanele vârstnice care au consumat două-trei ceşti de suc de strugure zilnic s-a constatat o îmbunătăţire a problemelor legate de memorie.

image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
calendar ortodox 2021 3 iunie sfantul mucenic luchilian png
Alexandru Ioan Cuza
Luna pamant astronaut spatiu FOTO Shutterstock jpg
politie jpg
masina, viteza freepik jpg