Opiniile cercetătorilor despre efectul pudrei de cacao asupra sănătății
Despre flavonoizi, acei compuşi chimici prezenţi în plante şi alimente care apără organismul de substanţele nocive, nutriţioniştii au doar cuvinte de laudă.
Efectul băuturilor care conţin flavonoizi din cacao
O echipă de specialişti de la Centrul Medical Columbia a solicitat unui grup de voluntari, cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, să consume zilnic, timp de trei luni, o băutură specială cu o concentraţie mare de flavonoizi din cacao. În acelaşi timp, un alt grup de participanţi la studiu a primit o băutură săracă în flavonoizi din cacao. Cercetătorii au constatat că grupul de voluntari care au consumat băutura mai bogată în flavonoizi din cacao a obţinut rezultate foarte bune la testele de memorie. Mai mult, în cazul acestor voluntari, fluxul lor sanguin a fost mai mare în zona creierului, responsabilă cu pierderea memoriei, specifică înaintării în vârstă, în comparaţie cu al doilea grup care a consumat băutura săracă în flavonoizi de cacao. Din păcate, specialiştii susţin că doar prin consumul a şapte ciocolate negre se obţine o cantitatea mare de flavonoizi, echivalentă cu aceea asimilată de voluntarii care au băut preparatul special de cacao.
Pudra de cacao conține multe minerale, alături de vitamine
Testele de laborator, efectuate de specialiști, au dovedit că pudra de cacao este bogată în minerale, precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alături de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9).
Consumul de cacao ține în frâu riscul bolilor de inimă
Referitor la valoarea terapeutică a pudrei de cacao, în America s-a realizat un studiu elocvent, la care au participat 142 de persoane, bărbaţi şi femei, cu vârste care depășeau 70 de ani. Subiecții au băut zilnic câte o ceaşcă de cacao preparată din 40 de grame de pudră de cacao neîndulcită şi din lapte degresat. În paralel, un alt lot de subiecți au consumat doar lapte simplu. După o lună, cercetătorii din cadrul Universității Washington din St. Louis au observat că subiecţii care au consumat zilnic cacao neîndulcită și lapte degresat aveau un risc mai redus de a se confrunta cu probleme cardiovsculare, în comparaţie cu subiecții care, în acest interval, au consumat doar lapte simplu.
Cacao combate problemele specifice vârstei a treia
Efectul consumului de cacao s-a dovedit benefic pentru participanții la studiu, persoane care aveau vârste care depășeau 70 de ani şi probleme specifice vârstei a treia: un risc cardiovascular crescut, diabet, hipertensune arterială şi colesterol mărit. Mai mult, unii subiecți aveau antecedente de boli de inimă în familie, erau fumători sau obezi. Totodată, în grupa subiecților care au consumat cacao s-a observat o creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum s-a menţionat într-un raport apărut de curând în prestigioasa publicație ”American Journal of Clinical Nutrition”. În același timp, participanţii la studiu nu au urmat un tratament cu vitamine sau cu suplimente alimentare pe durata testelor, consumând doar ceașca de cacao oferită de cercetatorii din cadrul Universităţii Washington din St. Louis.
Bobul de cacao conține numeroase substanțe active
Beneficiile constatate de cercetătorii americani se datorează numeroaselor flavonoide din compoziţia bobului de cacao. Dintre aceste substanţe active, cu proprietăţi puternic antioxidante, specialiştii le amintesc pe cele mai importante: catechinele, epicatechinele şi flavonolii. Aceşti antioxidanţi reduc riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi : diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajută la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.
Cacao reglează nivelul tensiunii arteriale
Specialiștii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacao şi din lapte degresat neîndulcit.
Ciocolata amăruie, benefică pentru afecțiunile cardiace
Cardiologii elveţieni şi americani numesc ciocolata amăruie, care conține un procent de 70 % cacao, „aspirina dulce”, deoarece reduce afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor. Oamenii de ştiinţă apreciază efectul pozitiv antioxidant al pudrei de cacao. De asemenea cercetătorii au constatat efectul pozitiv al flavonelor din cacao la îndepărtarea diferitelor toxine din organism care se depun pe pereţii vaselor de sânge. La personele sănătoase, consumatoare de cacao, s-a observat o încetinire a fenomenului de îmbătrânire prematură a pielii şi reducerea clară a incidenţei bolilor cardiovasculare
Cacao ne menține buna dispoziție
Terapeuta Maria Niculescu menționează în studiul ”Sănătatea noastră” efectul benefic al pudrei de cacao asupra stării noastre de sănătate: ” Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacao vine în ajutorul nostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei- substanţe numite hormonii fericirii. De aceea, pentru a alunga tristeţea, vă recomand să beţi o ceaşcă de cacao şi starea voastră de spirit se va îmbunătăţi vizibil”.
Cacao, un remediu pentru tegumentul deteriorat
Cercetările în cele mai importante laboratoare din lume au mai evidențiat un aspect pozitiv al boabelor de cacao: Deoarece este foarte bogată în antioxidanţi, pudra de cacao este un leac renumit şi pentru împrospătarea pielii deteriorate, iar efectul consumului acestei băuturi se remarcă la scurt timp de la începerea curei. În paralel cu ceaşca de cacao, băută dimineaţa, cine are un tegument deteriorat, poate să prepare un unguent dintr-o linguriţă de pudră de cacao şi una de miere. Această cremă se aplică pe faţă şi se menţine timp de 15 minute, apoi se spală cu lapte degresat. Terapia se poate repeta de trei ori pe săptămână, iar efectele se vor remarca în scurt timp.
Spre deosebire de cafea, ceașca de cacao nu dă dependența
Totdeauna, băutura fierbinte este asimilată mai repede de organism, în comparație cu un aliment rece. De aceea, o ceașcă de cacao sau de ciocolată fierbinte, băută dimineața la micul dejun, este o sursă de bună dispoziție pentru toată ziua. Specialiștii susțin că, spre deosebire de cafea, ciocolata nu dă dependență.
Ceașca de ciocolată ne prelungește viața
Statisticile au constatat că iubitorii acestei delicatese trăiesc mai mult în comparație cu persoanele care, din diverse motive, tratează ciocolata cu indiferență. Studiile menționează că , deseori, medicii nu prea recomadă consumul de ciocolată pentru că are multe calorii și că, uneori, provoacă alergii în cazul copiilor. Totuși, dacă este consumată cu moderație, ceașca de ciocolată ne prelungește viața.