Ai aer condiţionat? Dă-l cu maximum 10º C mai rece decât afară!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă te obligă să recurgi la măsuri drastice pentru răcorirea locuinţei tale. Aerul condiţionat este folosit la maximum şi, de mute ori, neglijăm pericolele la care ne expunem. Iată câteva reguli care îţi vor aduce răcoarea în casă şi care te vor proteja de rinită, astm, pneumonie şi afecţiuni oftalmologice. 

Aerul condiţionat nu trebuie să bată spre cap!

Jetul rece de aer nu trebuie să îţi bată spre cap, ceafă, spre faţă, în zona lombară sau spre umeri. În cazul în care aparatul este poziţionat în aşa fel încât eşti expus aerului rece, este bine să iei măsuri de precauţie. Dacă te afli acasă, lasă aparatul pornit dar evită să stai în camera respectivă atâta timp cât acesta este în funcţiune.După ce încăperea s-a răcorit, închide aparatul de aer condiţionat. Aerul rece trebuie direcţionat în jos sau spre tavan. Dacă nu, acesta îţi poate afecta grav sănătatea. Poţi suferi de dureri de cap (cefalee), de dureri de dinţi (nevralgii), rinite, astm sau pneumonie.

Atenţie la şocul termic!

Trecerea bruscă de la temperaturi joase la temperaturi înalte şi invers are efecte negative asupra organismului.Persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare sunt cele mai expuse pericolului. Trecerea de la cald la rece şi invers trebuie să se facă progresiv, pentru ca organismul să se poată obişnui.

Curăţă periodic filtrele!

Filtrele aparatului de aer condiţionat trebuie curăţate sau schimbate periodic.În caz contrar, în aer se poate răspândi bacteria Legionella Pneumophila, responsabilă de apariţia legionelozei, o afecţiune cares e manifestă prin dureri de cap, musculare, febră, tuse, dureri abdominale. În cazurile foarte grave această afecţiune poate duce la apariţia pneumoniei. Filtrele trebuie curăţate de praf şi impurităţi pentru a preveni şi alte afecţiuni: rinite, alergii, afecţiuni oculare.

Care este temperatura optimă?

În locuinţa noastră trebuie să menţinem o temperatură constantă cu 5-10 grade Celsius mai scăzută decât cea de afară. Dacă afară sunt 35 de grade, în casă trebuie să avem 25-26 de grade Celsius.

Cum trebuie folosit aerul condiţionat în maşină

Dacă te afli în maşină, cu siguranţă nu vei rezista temperaturilor înalte şi vei folosi la maximum aerul condiţionat. În primul rând, trebuie să ştii că şi aparatul de aer condiţionat din maşină te poate îmbolnăvi. Este recomandat ca jetul de aer să nu fie îndreptat spre faţă şi nici spre picioare, ci spre parbriz. De asemenea, filtrele aparatului trebuie cărăţate cu mare grijă şi frecvent!

«Praful poate provoca afecţiuni pulmonare» Dr. Magda Ciobanu, pneumolog, Spitalul "Marius Nasta"

„Jetul de aer nu trebuie să fie îndreptat către persoanele din încăpere, ci spre tavan. De asemenea, trebuie să evităm utilizarea debitelor mari ale jetului de aer, iar filtrele ar trebui schimbate sau curăţate conform instrucţiunilor producătorului. În plus, în ceea ce priveşte temperatura setată, este recomandat să nu existe diferenţe prea mari între temperatura din cameră şi cea exterioară, de afară. Sistemul de răcire trebuie oprit periodic. Cel mai bine ar fi să lăsăm aparatul de aer condiţionat pornit 15 minute la intervale din două în două ore", spune dr. Magda Ciobanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net