Nu neglija cistita!


    Limitează consumul de produse care irită vezica: ardeiul iute, cafeaua, piperul, sucurile acidulate
Limitează consumul de produse care irită vezica: ardeiul iute, cafeaua, piperul, sucurile acidulate

Neplăcere specifică mai ales femeilor, cistita nu trebuie trecută cu vederea sau tratată băbeşte. În lipsa terapiei corecte, boala reapare, iar în cazuri grave, se poate extinde la rinichi. Află din articolul nostru care sunt paşii spre vindecare.

Nevoie de a urina des, durere în partea de jos a abdomenului şi usturime la urinat? Cel mai probabil, este vorba de cistită, o infecţie a vezicii urinare. Această neplăcere survine în special în sezonul rece, când sistemul imunitar este mai slăbit, prin urmare suntem mai sensibili în faţa infecţiilor de orice fel.

Cistita apare mai ales la femei, din motive anatomice: uretra (canalul prin care se elimină urina) lor este mai scurtă. De aceea, în această zonă pot ajunge relativ uşor bacterii precum E.coli (implicată în 85% din cazurile de cistită). Bacteriile se fixează la nivelul vezicii, producând o reacţie inflamatorie dureroasă.

Atenţie la igiena intimă!

Microbii implicaţi în apariţia cistitei au o putere impresionantă de a se înmulţi, mai ales dacă igiena intimă este deficitară. După defecaţie, ştergerea se face întotdeauna dinspre zona genitală spre anus, niciodată invers. Pentru spălarea locală, foloseşte doar geluri speciale şi evită duşurile intravaginale după contactul sexual, pentru că bacteriile ajung mai uşor din uretră în vezica urinară. Este bine de ştiut că şi igiena intimă excesivă poate dăuna, pentru că perturbă echilibrul florei vaginale.

Se tratează cu antibiotice

Pentru diagnosticarea cistitei, medicul recomandă efectuarea unor analize precum sumarul de urină şi urocultura cu antibiogramă. Tratamentul se stabileşte după ce testele au pus în evidenţă ce microb a cauzat cistita şi la ce antibiotic este sensibil. În general, tratamentul durează 5-7 zile, după care este nevoie de repetarea uroculturii, pentru a se vedea dacă microbul a fost îndepărtat. Dacă cistita este însoţită şi de sânge în urină, poate fi nevoie de un tratament mai lung.

Ai tratat-o şi tot reapare. Ce e de făcut?

În absenţa terapiei sau dacă tratamentul nu este ţinut corect, cistita revine chiar şi de patru ori pe an (în 10% din cazuri). Alteori însă, recidiva cistitei este favorizată de o sensibilitate a femeii, corelată cu unele boli asociate (cum ar fi diabetul), cu administrarea unor medicamente sau cu stilul de viaţă dezordonat. În acest caz, este nevoie de analize suplimentare urologice (pentru a se detecta eventuale malformaţii locale) şi ginecologice.

Află mai multe pe clicksanatate.ro

vica blochina si bianca patrichi jpg
Gabriela Cristea poza principala jpg
astrolog madalina manole jpg
Victor Piturca la DNA  Foto Inquam Photos George Calin (5) jpg
cele mai bune telefoane pana in 1 1170x644 jpeg
caine jpg
pamela anderson jpeg
cub andi moisescu png
image
image
image
image
image
image
whatsapp 2105015 960 720 jpg
cele mai bune telefoane pana in 1 1170x644 jpeg
v1 jpg
Victor Piturca la DNA  Foto Inquam Photos George Calin (5) jpg
Imagine WhatsApp 2023 02 01 la 14 39 01 jpg
Talibanii nu mai vor să vadă femei nicăieri jpg