Orzul poate preveni cancerul digestiv
Dr. Ovidiu Bojor a dedicat un sfert de secol cartării florei medicinale din Munţii Carpaţi, dar n-a neglijat nici plantele câmpiei. Mai mult, şi acestora le-a verificat capacităţile tămăduitoare prin experienţă proprie. Iată ce proprietăţi miraculoase are orzul asupra organismului nostru.
Intern: combate diareea şi dizenteria, afecţiunile aparatului urinar, tuberculoza, insomnia, artrita, impotenţa sexuala, bronşitele cronice, reumatismul, hemoroizii, cancerul.
Extern: ajută în lupta împotriva lumbago, hemoroizilor, fistulelor perianale, acneelor, eczemelor, ulcerelor varicoase, tromboflebitelor etc. O parte dintre aceste recomandări sunt studiate de medicina contemporană.
Potrivit fitoterapiei moderne, orzul poate fi util în hepatită şi în diabet, poate să scadă nivelul colesterolului în sânge şi poate preveni cancerul digestiv.
S-a mai constatat că boabele încolţite de orz au efect hipoglicemic, precedat de o scurtă explozie hiperglicemică, precum şi efecte benefice în dispepsia cauzată de alte cereale, în lactodispepsia infantilă şi în regurgitarea laptelui.
Contraindicaţii. Se va evita consumul de boabe de orz de către mamele care alăptează, deoarece poate reduce sau opri lactaţia.
Cum se administrează
Pentru calmarea tusei, precum şi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare, medicina empirică recomandă un decoct din două linguri de boabe la 1 litru de apă. Se fierb 20 minute, se lasă să se răcească şi se beau 2-3 căni pe zi.
Boabele de orz neîncolţite şi prăjite pot fi un înlocuitor de sare, în special în dieta hipertensivilor.
Orzul poate fi consumat încolţit, chiar în salate, cu observaţia că, odată decorticat, nu mai are cum să încolţească.
În prezent, din orzul verde, încolţit până la 20-30 cm, se prepară, sub formă de extract-pulbere, diferite produse biologice active, conţinând clorofilă, enzime, vitamine, microelemente etc., recomandate în alimentaţia zilnică.
Sub formă de cataplasme, orzul este folosit în răni şi arsuri.
Citiţi mâine despre dobriţă, planta supranumită “mama bubelor”